Jualan kereta...

Jualan kereta China melonjak 23 peratus

SHANGHAI, 12 Ogos – Jualan kereta dalam pasaran kereta terbesar di dunia, China, melonjak 23 peratus dari tahun ke tahun pada bulan Julai, jualan kereta penumpang yang lebih kecil, sebuah kumpulan industri berkata semalam.

Sebanyak 1.85 juta kenderaan dijual di negara ini bulan lalu, Persatuan Pembuatan Automobile China (CAAM) berkata dalam satu kenyataan.

Pertumbuhan dalam jualan kereta telah dipercepatkan bagi tiga bulan berturut-turut tatkala ekonomi negara menunjukkan tanda-tanda penstabilan.

Kadar pertumbuhan Julai adalah lebih tinggi daripada keuntungan 14.6 peratus yang dicatatkan pada bulan Jun, walaupun jumlah jualan adalah lebih rendah daripada 2.07 juta pada bulan tersebut. Jualan kereta penumpang dengan enjin lebih kecil daripada 1.6 liter melonjak 38.6 peratus tahun ke tahun kepada 1.14 juta pada bulan Julai, data CAAM menunjukkan.

Kerajaan mengurangkan cukai pembelian ke atas kereta penumpang dengan enjin kecil Oktober lalu.

Jualan kereta China meningkat pada kadar paling perlahan dalam tempoh tiga tahun pada 2015, meningkat kurang daripada lima peratus setahun kepada 24.6 juta unit sebagai ekonomi kedua terbesar di dunia itu mula kehilangan momentum.

Ekonomi China berkembang 6.7 peratus pada suku kedua tahun ini, sama seperti tiga bulan sebelumnya tetapi turun dari 6.9 peratus daripada tahun 2015. – AFP