Jualan Micros...

Jualan Microsoft menurun

LOS ANGELES, 23 Julai – Microsoft mencatat bil berjumlah AS$8.4 bilion pada suku keempat, menerima kenyataan yang pahit dengan menghapus perniagaan telefon Nokia yang dibelinya setahun lalu. Ia mengatasi jangkaan meleset penganalisis untuk suku yang juga melihat kemerosotan mendadak dalam jualan komputer peribadi walaupun ketika ia bersedia untuk melancarkan sistem operasi terbarunya, Windows 10.

Syarikat perisian yang berpangkalan di Redmond, Washington itu mencatat kerugian bersih berjumlah AS$3.20 bilion, atau 40 sen sesaham, membalikkan keuntungan sebanyak AS$4.61 bilion, atau 5 sen sesaham, setahun lalu.

Disesuaikan tanpa memasukkan bayaran, syarikat itu mencatat keuntungan suku sebanyak 62 sen sesaham, mengatasi anggaran purata 15 penganalisis yang ditinjau oleh Penyelidikan Pelaburan Zacks sebanyak 31 sen sesaham.

Penghapusan dijangkakan selepas CEO Satya Nadella mengumumkan pembuangan 7,800 pekerja dua minggu lalu. Syarikat itu akan terus mengeluarkan telefon pada skala yang lebih kecil, mengurangkan tawaran kos lebih murah mereka.

Nadella memberitahu penganalisis pada satu panggilan persidangan bahawa beliau ingin telefon Windows lebih disasarkan pada perniagaan mewah dan pekerja mereka, sama seperti tablet Surface, yang melihat jualan memberangsangkan.

p19-1_20150724

“Kami mempunyai satu formula yang ingin digunakan oleh saya secara meluas,” kata Nadella.

Suku yang sukar dicatat sebelum pelancaran Windows 10 pada 29 Julai peningkatan taraf percuma untuk pengguna Windows 7 atau 8 untuk tahun depan. Syarikat berharap penyepaduan stor yang lebih baik dalam butang Start dan menjana lebih banyak bar gelintar Internet menerusi Bing akan menebus kemerosotan sementara dalam pendapatan Windows.

Microsoft merancang menjadikan Windows 10 sebagai versi Windows terakhirnya sebelum mengalih perniagaan kepada model bayaran-untuk-perkhidmatan pada masa akan datang, walaupun bagaimana ia akan berfungsi masih tidak jelas. – Agensi