Juara Olimpik...

Juara Olimpik berlatih di Jepun

SEOUL, 22 Sept (Reuters) – Juara renang Olimpik Korea Selatan, Park Tae-hwan, yang pada masa ini menjalani hukuman penggantungan dadah, akan meneruskan latihannya di Jepun dan akan terus berada di sana sehingga Disember, menurut syarikat pengurusannya hari ini.

Park, yang memenangi pingat emas gaya bebas 400 meter pada Olimpik Beijing 2008 dan salah seorang atlet yang paling popular negara itu, diuji positif kerana testosteron menjelang Sukan Asia Incheon pada September lalu.

Atlet itu, 25, melihat kegagalan ujian itu kepada suntikan yang diterimanya di klinik setempat di mana dia berkata dirawat kerana aduan kulit dan di mana dia juga menerima suntikan vitamin dan rawatan chiropractic.

Park menerima hukuman penggantungan selama 18 bulan dari badan induk renang dunia, FINA, yang menjejaskan peluangnya untuk bersaing pada Olimpik Rio tahun depan.

Park Tae-hwan. – Reuters
Park Tae-hwan. – Reuters

Doktor yang mendaftarkan suntikan itu mengaku tidak bersalah terhadap dakwaan kecuaian profesional ketika perbicaraan yang berlanjutan.

“Park berlepas menuju Tokyo petang semalam (Isnin) bersama pengurus dan pelatih kecergasannya,” berita Yonhap yang memetik pasukan Park, Team GMP dalam satu kenyataan.

Park akan mula berlatih di Universiti Hosei di Tokyo pada Khamis dan kekal di Jepun sehingga Disember, tambah GMP.

Penggantungan Park bermakna dia tidak dibenarkan berlatih di kemudahan yang dikendalikan oleh kerajaan atau Persekutuan Renang Korea. Dia sebelumnya berlatih di kolam renang awam di Seoul.

ARTIKEL YANG SAMA