Juergen Klopp...

Juergen Klopp kagumi Leicester City

LONDON, 25 Dis (Reuters) – Pengurus pasukan Liverpool, Juergen Klopp penuh dengan kekaguman bagi gaya bola sepak Leicester yang menyaksikan kelab dari Midland itu mengungguli Liga Perdana.

Leicester mendahului Arsenal dengan kelebihan dua mata pada Krismas selepas setengah pembukaan musim ini yang membolehkan mereka di atas dengan 37 gol dalam 17 perlawanan.

“Mereka melakukan aksi serangan mengejut dengan hampir sempurna, begitu pantas,” Klopp, yang menggantikan Brendan Rodgers di Anfield pada Oktober lalu, memberitahu sidang akhbar semalam.

“Saya menghormati (pengurus Leicester) Claudio (Ranieri) dan seluruh skuad Leicester.”

Ranieri mengunjungi padang latihan Borussia Dortmund musim lalu apabila Klopp masih mengendali, dan dua pengurus itu jelas berkongsi falsafah bola sepak yang sama. “Ia selalu menarik untuk bercakap kepada orang ramai sepertinya dan ia adalah apa yang kami lakukan,” kata Klopp.

Juergen Klopp mengagumi kelab Leicester City bimbingan Caludio Ranieri. – Reuters
Juergen Klopp mengagumi kelab Leicester City bimbingan Caludio Ranieri. – Reuters

“Terdapat rasa hormat dari kedua buah pasukan. Dia selalu berjaya dalam kerjaya pengurusannya.”

Leicester mendapatkan kelebihan tanpa gangguan Eropah musim ini, dan senarai kecederaan yang ringan, walaupun Klopp berkata Foxes layak mendahului perebutan gelaran. “Saya tidak terkejut (mengenai perkembangan mereka),” katanya. “Ia adalah bagaimana bola sepak berlangsung, anda perlu menggunakan dan mendapatkan peluang anda. Ia adalah apa yang mereka lakukan.

“Mereka tidak memerlukan banyak peluang untuk menjaringkan banyak gol. Mereka mempunyai dua pemain penyerang yang kuat dengan larian yang sempurna, boleh meneruskan sepanjang minggu dan mereka mempunyai sepanjang minggu untuk berlatih dan pulih. “Ia begitu menarik dan saya tidak lagi terkejut, tidak seorang pun terkejut. Ia bukanlah satu kebetulan. Ia adalah kerja keras.

“Mereka layak dengan kedudukan mereka sekarang. Ia pertahanan yang bagus dan permainan serangan mengejut yang hampir sempurna, ia begitu pantas dan berkualiti tinggi.”

ARTIKEL YANG SAMA