Jurulatih har...

Jurulatih hargai gol Dempsey

LOS ANGELES, 9 Julai (AFP) – Jurgen Klinsmann memberikan penghormatan kepada penyerang AS Clint Dempsey selepas dua jaringannya membawa kemenangan kepada pasukan AS pada aksi pembukaan Piala Emas menentang Honduras.

Dempsey telah dilepaskan daripada kapten AS sebelum kejohanan oleh Klinsmann selepas dia digantung kerana mengoyak buku nota pengadil semasa perlawanan kelab.

Klinsmann sebaliknya menyerahkan lilitan lengan kapten kepada Michael Bradley, yang menjelaskan mahukan Dempsey memberikan tumpuan untuk menjaringkan gol ketika AS cuba untuk mempertahankan mahkota Piala Emas mereka.

Penyerang veteran Seattle itu membayar semula sokongan Klinsmann dengan dua gol dalam kemenangan 2-1 Selasa lalu yang membolehkan AS mengungguli Kumpulan A. Klinsmann berkata persembahan Dempsey telah menyangkal keputusan kapten.

“Kami membuat keputusan itu dan dia berada bersamanya. Saya pemain penyerang, dan apabila anda melalui masa itu di mana dia melakukan kesilapan dan melakukan sesuatu yang salah, semua yang anda perlu lakukan adalah untuk terus bergerak,” kata pemenang Piala Dunia itu.

Clint Dempsey (8) meraikan jaringan semasa menentang Honduras dalam kejohanan Piala Emas CONCACAF di Stadium Toyota kelmarin. – Reuters
Clint Dempsey (8) meraikan jaringan semasa menentang Honduras dalam kejohanan Piala Emas CONCACAF di Stadium Toyota kelmarin. – Reuters

“Sebagai penyerang anda mahu menjaringkan gol. Anda hidup untuk itu sebagai penyerang. Anda hanya perlu menyumbat bola ke dalam jaring, yang dilakukannya sekarang sebanyak dua kali malam ini. Dia dalam semangat yang bagus dan persekitaran dalam pasukan yang luar biasa.

Dempsey sekarang dilihat akan menambah jaringan dalam perlawanan kedua AS Jumaat ini menentang Haiti di Foxborough, Massachusetts. Dempsey berkata keputusan pelantikan kapten itu tidak menjejaskan persembahannya.

“Saya selalu menghampiri perlawanan dengan pendekatan sama, keluar dan cuba untuk membantu pasukan saya menang,” katanya.

“Sama juga dengan keadaan di Seattle. Saya bukan kapten di sana. Jadi saya hanya menikmati perlawanan, keluar dan membantu pasukan menang. Ia adalah apa yang selalu kami lakukan.”

ARTIKEL YANG SAMA