Juruterbang h...

Juruterbang hisap ganja dipecat

ALMATY, 4 Mac (Reuters) – Pesawat penerbangan terbesar Kazakhstan mengatakan hari ini ia telah memecat seorang juruterbang yang ditangkap memiliki sepeket ganja dalam poketnya selepas satu penerbangan dan gagal dalam ujian dadah.

Kapten Air Astana itu baru saja mendaratkan Airbus 320 selepas satu penerbangan dari Moscow ke Almaty, bekas bandar terbesar republik Soviet, apabila dia mencetuskan perhatian seekor anjing penghidu semasa pemeriksaan rutin di lapangan terbang, lapor akhbar tempatan Vremya.

Polis menemui satu beg kecil mengandungi ganja dalam poket kot lelaki berkenaan dan ujian menunjukkan kesan dadah yang sama dalam badannya. Juruterbang yang ditahan itu, mengatakan dia telah menghisap ganja sebelum penerbangan dan sudah menggunakannya selama tiga tahun, lapor akhbar itu.

Air Astana, sebahagiannya dimiliki oleh Sistem BAE Britain, mengatakan dalam kenyataan ringkas bahawa ia telah memecat juruterbang itu serta-merta dan tidak ada dasar toleransi ke atas dadah dan alkohol.

“Penerbangan itu sentiasa menjalankan ujian ke atas kru-krunya berkaitan dadah dan alkohol menggunakan kaedah pensampelan rawak,” katanya.