Juruterbang m...

Juruterbang mogok, Lufthansa batalkan 900 penerbangan

FRANKFURT, 23 Nov – Syarikat penerbangan utama Jerman Lufthansa berkata ia akan membatalkan hampir 900 penerbangan hari ini kerana mogok oleh juruterbang akibat pertikaian gaji yang telah lama dihadapi, menyebabkan gangguan perjalanan bagi berpuluh ribu penumpang.

Mogok yang diseru oleh kesatuan juruterbang, bermula pada tengah malam dan menjejaskan penerbangan Lufthansa di lapangan terbang seluruh Jerman. Daripada kira-kira 3,000 penerbangan yang dijadualkan, 876 akan dibatalkan oleh kerana mogok tersebut, “menjejaskan kira-kira 100,000 penumpang”, Lufthansa berkata dalam satu kenyataan.

Ia adalah mogok kali ke-14 bagi kesatuan itu sejak April 2014. Juruterbang pada mulanya dipanggil untuk pemberhentian 24 jam tetapi berkata pada lewat semalam bahawa mogok itu akan berterusan sehingga esok (Khamis) bagi penerbangan jarak jauh dan dekat yang berlepas dari Jerman.

Dua pesawat Airbus 320-200 Lufthansa berada di atas landasan di Dusseldorf, kelmarin. Lufthansa berkata ia akan membatalkan hampir 900 penerbangan kelmarin kerana operasi mogok juruterbang. - AFP
Dua pesawat Airbus 320-200 Lufthansa berada di atas landasan di Dusseldorf, kelmarin. Lufthansa berkata ia akan membatalkan hampir 900 penerbangan kelmarin kerana operasi mogok juruterbang. – AFP

Kesatuan itu berkata juruterbang telah mengalami pembekuan gaji dari masa ke masa dan mengalami “kerugian besar kuasa beli” oleh kerana inflasi, manakala Lufthansa telah membuat berbilion-bilion keuntungan.

Ia telah menawarkan kenaikan gaji sebanyak 2.5 peratus. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA