Jutaan warga ...

Jutaan warga Filipina mula mengundi

MANILA, 9 Mei (AFP) – Pengundian diadakan di Filipina hari ini untuk memilih presiden baru, dengan calon anti penubuhan, Rodrigo Duterte, calon yang disebut-sebut akan menang, selepas kempen berapi-api yang mana dia berikrar akan membunuh penjenayah-penjenayah.

Pengundian dibuka pukul 6 pagi dan pengundian akan diteruskan sehingga 5 petang, menurut para pegawai. Laporan televisyen menunjukkan barisan panjang, kebanyakannya di luar bangunan sekolah yang menjadi pusat mengundi.

Tidak ada lapor tentang gangguan pengundian ketika orang ramai yang telah berbaris sejak awal subuh akhirnya berpeluang untuk membuang undi mereka.

Duterte, datuk bandar lama Davao, bandar selatan, telah mendahului calon-calon presiden lain dalam tinjauan baru-baru ini apabila dia memukau berjuta-juta orang dengan selaran tidak senonoh dengan janji penyelesaian cepat tetapi kejam kepada dua musibah negara iaitu jenayah dan kemiskinan.

Dia telah menggegarkan penubuhan politik dengan ikrar penuh sumpah seranah untuk membunuh berpuluh-puluh ribu penjenayah, ancaman kepada pemerintahan seorang jika ahli-ahli undangan tidak mematuhinya dan janji untuk berdamai dengan pemberontak komunis.

Warga Filipina menunggu giliran untuk mengundi di pusat pengundian yang penuh sesak di Manila, Filipina kelmarin. – AP
Warga Filipina menunggu giliran untuk mengundi di pusat pengundian yang penuh sesak di Manila, Filipina kelmarin. – AP

Bagaimanapun para pengkritik Duterte memberi amaran dia akan membawa negara ke dalam satu lagi tempoh suram kepimpinan diktator dan kerusuhan, tiga dekad selepas revolusi ‘Kuasa Rakyat’ menamatkan rejim diktator Ferdinand Marcos.

Presiden yang bakal melepaskan jawatannya, Benigno Aquino, yang ibunya pernah mengetuai gerakan demokrasi yang menyingkirkan Marcos dan kemudian menerajui negara selama enam tahun, telah memberi amaran berulang kali bahawa negara berisiko tunduk kepada satu lagi kepimpinan diktator.

Aquino, yang terbatas oleh perlembagaan kepada satu penggal enam tahun, telah menyaksikan pertumbuhan purata tahunan ekonomi dan telah mendapat pujian antarabangsa kerana cuba menangani rasuah.

Bagaimanapun para pengkritiknya berkata beliau telah melakukan sedikit untuk mengubah model ekonomi yang memihak bilangan kecil keluarga luar biasa yang mengawal hampir semua industri-industri utama, dan telah membawa kepada salah satu jurang terbesar antara yang miskin dan kaya di Asia.