Jutaan warga ...

Jutaan warga Pakistan hadapi kesukaran untuk pulang

ISLAMABAD, 17 Mac (Reuters) – Kekurangan bantuan, infrastruktur yang hancur dan risiko serangan yang berlarutan melemahkan usaha bagi sejuta rakyat Pakistan untuk kembali ke rumah-rumah mereka selepas melarikan diri dari tindakan keras militan pelampau di sepanjang sempadan Afghanistan.

Kira-kira 5.3 juta orang kehilangan tempat akibat peperangan di barat laut Pakistan pada tahun-tahun kebelakangan ini, manakala satu juta atau lebih untuk kekal dalam program penempatan semula yang mana pihak berkuasa melihatnya sebagai kunci untuk melindungi mereka dari keganasan pelampau.

Di kawasan sempadan yang konservatif dan sukar untuk dilalui akibat struktur bumi, telah lama menjadi tempat perlindungan pejuang al-Qaeda, Taliban dan kumpulan-kumpulan lain.

Tentera kuat Pakistan mengatakan militan telah dikeluarkan dan diusir, tetapi untuk membasmi masalah ini selama-lamanya, penduduk tempatan perlulah kembali dan membentuk masyarakat yang berfungsi, kata Abdul Qadir Baloch, Menteri Wilayah dan Kawasan Sempadan.

“Ini adalah satu tanggungjawab yang besar untuk dipikul di bahu kami,” Baloch memberitahu kepada Reuters.