Jutawan di Ch...

Jutawan di China atasi bilangan AS

SHANGHAI, 15 Okt – Bilangan jumlah jutawan di China telah mengatasi bilangan di Amerika Syarikat buat kali pertama, satu kajian tahunan hari ini berkata, walaupun pertumbuhan yang perlahan dalam sektor ekonomi kedua terbesar dunia itu.

Pemerintah Komunis China kini mempunyai 596 jutawan, satu yang ‘mengejutkan’ berbanding dengan jumlah bilangan tahun lepas sebanyak 242 jutawan, penerbit majalah mewah Hurun yang berpangkalan di Shanghai berkata ia melebihi daripada bilangan 537 jutawan di kalangan rakyat Amerika.

Hartanah dan hartawan hiburan Wang Jianlin mewarisi kekayaan dari pengasas e-dagang gergasi Alibaba Jack Ma sebagai orang terkaya di negara ini, kedudukan kekayaan tahunan yang diterbitkan oleh majalah Hurun.

Wang, yang mengasaskan konglomerat Wanda, menyaksikan kekayaannya melonjak lebih daripada 50 peratus kepada 34.4 bilion.

Wang yang dikenali di luar China rentetan pengambilalihan syarikat luar negara termasuk menganjurkan pertandingan Ironman, Kumpulan pemasaran sukan Swiss dan pegangan dalam kelab bola sepak Sepanyol Atletico Madrid. – AFP