Kabinet baru ...

Kabinet baru termasuk golongan etnik – Suu Kyi

YANGON, 27 Nov (Reuters) – Kabinet baru Myanmar akan memasukkan ahli-ahli dari parti-parti politik lain dan perwakilan etnik minoriti, pemimpin Liga Kebangsaan bagi Demokrasi (NLD) Aung San Suu Kyi berkata kelmarin, menegaskan perlunya perdamaian kebangsaan.

NLD telah memenangi majoriti dewan rakyat parlimen Myanmar dan juga berlangsung lebih baik dari apa yang dijangka terhadap parti-parti politik etnik di badan perundangan serantau.

Tetapi Suu Kyi telah menekankan bahawa pelantikan kerajaan demokratik pertama dalam lebih dari 50 tahun akan melihat untuk mendamaikan semula kumpulan-kumpulan politik berbeza negara itu.

“Parti kami telah memenangi jumlah majoriti kerusi yang besar tapi kami tidak akan mengambilnya semua,” Suu Kyi berkata, merujuk kepada kerusi-kerusi kabinet dalam satu temu bual bersama Radio Free Asia dalam bahasa Myanmar yang disiarkan kelmarin.

“Seperti apa yang saya katakan tadi, kami akan bekerjasama dengan yang lain dengan semangat mengongsikan kejayaan kami dengan mereka berdasarkan membina perdamaian kebangsaan. Sudah tentu NLD akan memimpin. Ia adalah satu mandat yang telah diberikan oleh orang ramai kepada kami atas permintaan kami.

Pemimpin parti NLD, Aung San Suu Kyi (dua kanan) yang telah memenangi pilihan raya Myanmar. – Reuters
Pemimpin parti NLD, Aung San Suu Kyi (dua kanan) yang telah memenangi pilihan raya Myanmar. – Reuters

“Kami akan memasukkan perwakilan-perwakilan etnik yang bukan ahli-ahli NLD dan orang lain yang boleh memberi manfaat kepada negara.”

Temu bual itu bagaimanapun tidak menyentuh mengenai minoriti yang ditindas Islam Rohingya yang tidak dibenarkan untuk mengundi dalam pilihan raya dan secara efektif tanpa negara pada tanah air mereka sendiri.

Pihak NLD telah memperoleh jumlah kerusi yang mencukupi pada badan perundangan peringkat kebangsaan untuk memilih sendiri presiden seterusnya, yang telah dilantik oleh ahli-ahli parlimen. Presiden kemudian akan memilih kabinet. Suu Kyi telah mengatakan, siapa pun yang dilantik menjadi presiden, dia yang akan membuat keputusan sebagai pemimpin parti yang menang.

Parlimen baru itu akan duduk dan melantik seorang presiden pada Februari tahun depan, dan pentadbiran baru akan memulakan penggal lima tahunnya pada 1 April.