Kad kredit Mi...

Kad kredit Micros digodam – Oracle

SAN FRANCISCO, 10 Ogos – Perisian perniagaan colossus Oracle AS semalam mengesahkan bahawa penggodam telah menjangkiti perisian dalam Mikro pengimbas kad kredit yang digunakan di hotel dan restoran di seluruh dunia.

“Oracle Security telah mengesan dan dialamatkan sebagai kod berniat jahat dalam sistem Micros tertentu,” kata satu salinan surat kepada pelanggan yang diperoleh AFP.

“Oracle memerlukan pelanggan Micros untuk menukar kata laluan untuk semua akaun Micros.”

Oracle membeli Micros dua tahun lalu dalam satu perjanjian bernilai AS$5.3 bilion. Pada masa pemerolehan, teknologi Micros telah digunakan di lebih daripada 330,000 restoran-restoran, kedai-kedai, dan hotel di kira-kira 180 negara.

Oracle tidak mendedahkan takat atau keterukan serangan itu, di mana serangan itu dikaitkan oleh komputer berita laman web KrebsOnSecurity.com dengan kumpulan jenayah terancang Rusia dengan reputasi untuk melakukan serangan terhadap bank-bank dan kedai-kedai.

Oracle berkata dalam surat itu bahawa sistem dalamannya dan perkhidmatan awan lain tidak dilanggar, dan data kad pembayaran telah disulitkan. Langkah-langkah keselamatan telah dimasukkan ke dalam satu tempat, menurut California-asas Oracle. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA