Kadar faedah ...

Kadar faedah kekal 2 peratus

SYDNEY, 7 Julai (AFP) – Bank pusat Australia hari ini mengekalkan kadar faedah pada 2.0 peratus untuk dua bulan berturut-turut mengatakan dasar kewangan bersesuaian diperlukan dengan pertumbuhan ekonomi yang rendah.

Bank Simpanan Australia telah mengurangkan kadar asas 250 mata sejak November 2011 untuk mendukung ekonomi yang bergantung pada sumber apabila mengalami penurunan pada pelaburan perlombongan selepas ledakan yang belum pernah terjadi yang menolong mengelakkan kemelesetan untuk lebih dari dua dekad.

Dalam satu keterangan yang hampir sama dengan bulan lepas, gabenor Bank Simpanan Glenn Stevens berkata ia adalah sesuai untuk membiarkan kadar faedah tidak berubah.

“Maklumat tentang syarat ekonomi dan kewangan yang akan diterima kemudian akan memberitahu lembaga penilaian terhadap tinjauan tersebut dan dengan itu sama ada dasar pendirian kini akan menggalakkan pertumbuhan mampan dan inflasi konsisten dengan sasaran,” katanya dalam keterangan tersebut.

Potongan terdahulu RBA adalah pada kadar tunai 25 mata pada setiap bulan Februari dan Mei.

Steven meneruskan kadar pertukaran lemah walaupun penurunan dolar Australia baru-baru ini terhadap rakan sejawatan Amerika Syarikat, apabila longgokan pelabur ke mata wang selamat seperti mata wang AS terhutang dengan pasaran di Greece.

“Penurunan nilai yang lanjut dilihat kedua-duanya berkemungkinan dan perlu, terutamanya memberikan penurunan ketara harga komoditi utama.