Kadar faedah ...

Kadar faedah Korea S kekal pada rekod terendah

SEOUL, 13 Nov (AFP) – Bank pusat Korea Selatan semalam mengekalkan kadar faedah utama yang tidak berubah pada rekod terendah 1.5 peratus bagi bulan kelima berturut-turut menjelang kemungkinan kenaikan kadar. Keputusan Bank Korea itu sudah dijangkakan secara meluas berikutan potongan 0.25 mata asas pada Jun lalu.

Bank pusat telah mengurang sebanyak satu peratus sejak setahun yang lalu. Pada bulan Ogos tahun lepas, kadar itu dipotong daripada 2.5 peratus kepada 2.25 peratus dan kemudian kepada 2.0 peratus pada bulan Oktober, 1.75 peratus pada bulan Mac dan kepada 1.5 peratus pada bulan Jun tahun ini.

Pertumbuhan kenaikan ekonomi Korea Selatan mencecah lima tahun pada suku ketiga disebabkan oleh pemulihan yang kukuh dalam permintaan domestik, mengeluarkannya daripada kemelesetan yang mendalam yang disebabkan oleh wabak maut Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) pada Mei lalu.

Ekonomi keempat terbesar di Asia itu berkembang sebanyak 1.2 peratus pada tempoh Julai-September, pertumbuhan dalam suku terpantas sejak suku kedua tahun 2010, dan meningkat daripada hanya 0.3 peratus dalam tempoh April hingga Jun.

Bank pusat berkata pengguna telah kembali meneroka ke dalam pusat membeli-belah sebagai satu ancaman yang ditimbulkan oleh wabak teruk Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS) yang sudah beransur pulih.