Kadar inflasi...

Kadar inflasi pengguna China meningkat

BEIJING, 9 Jun – Tekanan deflasi dalam industri China merosot pada Mei sementara inflasi pengguna masih stabil, data rasmi menunjukkan hari ini, meninggalkan pihak berkuasa ruang untuk pelonggaran dasar untuk merangsang pertumbuhan.

Indeks harga pengeluar (PPI), yang mengukur kos barangan pada kadar kilang, merosot kepada 2.8 peratus pada bulan lalu, jauh lebih rendah daripada kemerosotan sebanyak 3.4 peratus pada April dan juga lebih baik daripada kemerosotan 3.2 peratus yang diramalkan dalam tinjauan Bloomberg News ke atas ahli ekonomi.

Angka tersebut keluar selepas kerajaan menjanjikan pembaharuan untuk memotong kapasiti dalam kilang negara, yang telah menjejas harga dan pada satu tahap membawa kepada kebimbangan deflasi, menyebabkan pertumbuhan ekonomi yang lembap.

Kemerosotan dalam PPI memberikan petanda buruk kepada prospek industri, tetapi keputusan Mei menyemarak harapan bahawa ekonomi nombor dua dunia dan penjana utama pertumbuhan global mungkin mencecah tahap kemelesetan paling teruk.

Keputusan hari ini keluar sehari selepas statistik perdagangan menunjukkan import merosot pada bulan lalu pada kadar paling perlahan mereka sejak Oktober 2014.

Sementara memberangsangkan, mereka adalah cukup optimistik untuk memberikan harapan kepada ekonomi sementara juga memberikan pihak berkuasa ruang untuk melancarkan langkah perangsang pertumbuhan.

“Kami menjangkakan pemulihan seterusnya dalam inflasi harga pengeluar pada suku-suku akan datang tatkala deflasi harga komoditi terus berkurangan, dengan kemungkinan besar berlakunya satu kepulangan kepada julat positif pada akhir tahun,” kata Julian Evans-Pritchard, daripada Capital Economics. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA