Kadar pengang...

Kadar pengangguran Australia menurun

SYDNEY, 13 Nov (AFP) – Kadar pengangguran Australia menurun kepada 5.9 peratus pada Oktober, data menunjukkan hari ini, mengurangkan jangkaan bahawa bank pusat akan memotong kadar faedah.

Angka Biro Statistik Australia menunjukkan 58,600 pekerjaan – 40,000 pekerja penuh masa dan 18,600 pekerja sambilan – diwujudkan pada bulan lalu, sesuatu mengejutkan berdasarkan pertumbuhan ekonomi yang kurang memuaskan.

Ia adalah kali pertama kadar pengangguran telah merosot di bawah 6.0 peratus sejak Mei, dan lebih kukuh daripada jangkaan penganalisis sebanyak 6.2 peratus untuk bulan ketiga berturut-turut.

Kadar pengangguran telah mencecah 6.0 peratus sejak setahun lalu, dengan perbelanjaan perniagaan di luar sektor perlombongan gagal merapatkan jurang yang diwujudkan oleh satu kemerosotan dalam pelaburan sumber.

Ekonomi juga telah terjejas oleh pertumbuhan meleset di China, rakan perniagaan terbesar Australia dan pengguna komoditi terbesar dunia.

Faktor berkenaan mendorong Bank Simpanan Australia memotong kadar faedah kepada 2.0 peratus dalam usaha untuk merangsang ekonomi.

Penganalisis berkata tanda-tanda pasaran pekerja yang meningkat akan mengurangkan peluang pemotongan kadar faedah pada jangka pendek, yang meningkat selepas bacaan inflasi pada suku ketiga.

Ekonomi Australia telah kehilangan momentum di tengah peralihan daripada pertumbuhan yang berorientasikan sumber ekoran keadaan melambung dalam pelaburan perlombongan yang telah membantu menangkis kemelesetan selama lebih daripada dua dekad.

ARTIKEL YANG SAMA