Kadar pertumb...

Kadar pertumbuhan China menurun

BEIJING, 25 Okt (AFP) – Ekonomi China tidak perlu berkembang sehingga tujuh peratus tahun ini, Perdana Menteri China Li Keqiang berkata lewat Sabtu lalu, selepas data minggu lalu menunjukkan ekonomi berkembang pada kadar paling perlahan sejak krisis kewangan.

Namun China masih boleh mengatasi masalah ekonomi, Li berkata dalam satu ucapan di Parti Central School, menurut notis di laman web pusat kerajaan itu.

Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dalam ekonomi kedua terbesar di dunia itu hanya meningkat 6.9 peratus pada suku ketiga, kadar paling perlahan dalam tempoh enam tahun.

Pada Mac lalu, Li meramalkan pertumbuhan ekonomi akan menjadi kira-kira 7.0 peratus, sebagai negara yang beralih kepada ‘kebiasaan’ dengan didorong oleh penggunaan domestik dan bukannya eksport dan pelaburan kerajaan.

Angka KDNK yang terkini China menambahkan lagi kebimbangan mengenai tahap kestabilan ekonomi global, dan beberapa penganalisis melahirkan kebimbangan mereka telah dimanipulasikan untuk mengecilkan keadaan graviti , tetapi Li cuba untuk membidas tanggapan tersebut.

Ledakan berdekad lamanya di negara ini, didorong oleh pelaburan infrastruktur, eksport dan hutang, menjadikan ia satu pemacu utama ekonomi global.

Walau bagaimanapun pertumbuhan KDNK telah berkurangan pada tahun-tahun kebelakangan ini, lebih dua kali ganda dalam nilai sebenar di antara tahun 2006 dan 2014, menurut perangkaan Bank Dunia.

Kini ia mencari untuk peralihan baru bagi pengembangan yang lebih perlahan dan mapan dengan dorongan permintaan pengguna domestik.

ARTIKEL YANG SAMA