Kadar pinjama...

Kadar pinjaman bank untuk yuan capai rekod

HONG KONG, 12 Jan (AFP) – Kadar di mana bank-bank mengenakan caj antara satu sama lain untuk meminjam yuan di Hong Kong melonjak hari ini dengan spekulasi Bank PusatChina telah membeli sejumlah besar unit untuk menangkis segala spekulasi.

Semalaman kadar tawaran ‘Hong Kong Interbank Offered Rate’ (HIBOR) untuk yuan, luar pesisir melonjak 53 peratus kepada hampir 67 peratus disebabkan oleh mudah tunai yang ketat. Kadar selama seminggu juga meningkat, kepada 33.8 peratus daripada 11.2 peratus.

Lonjakan datang apabila pedagang di seluruh dunia bertambah bimbang mengenai keadaan ekonomi Cina, iaitu pemacu utama pertumbuhan global, kerana mengalami kelembapan pertumbuhan yang menyakitkan yang telah member kegawatan dalam pasaran.

Keputusan di Beijing minggu lepas untuk menurunkan nilai yuan berbanding dolar kepada lima tahun rendah menambah lagi kebimbangan, dengan pengendalian kepimpinan yang sedang dipersoalkan.

Ini seterusnya telah menyebabkan jualan besar-besaran unit Cina, yang terkemuka di Bank Rakyat China untuk campur tangan membeli dan menjual dolar bagi mengetatkan dari kecairan dan kemerosatan.