Kamera dileta...

Kamera diletakkan di kawasan Masjid Al-Aqsa

BAITULMAQDIS, 25 Okt (AFP) – Perdana Menteri Israeli Benjamin Netanyahu berkata hari ini bahawa satu perjanjian untuk meletakkan kamera keselamatan 24 jam di seluruh kawasan terkawal masjid di Al-Aqsa itu adalah untuk kepentingan Israel.

Dalam ucapan yang disampaikan oleh pegawai dari pejabatnya, Netanyahu berkata kamera itu akan menjadi “pertama, untuk menyangkal dakwaan Israel melanggar status quo, dan kedua, untuk menunjukkan di mana provokasi sebenar muncul, dan menghalang mereka terlebih dahulu.”

Israel telah dituduh mengubah peraturan lama yang mentadbir tempat suci yang dihormati dalam kedua-dua minoriti Islam dan Yahudi, dan yang menjadi sumber utama ketegangan antara Israel dan Palestin.

Pemasangan kamera 24 jam akan dipasang di kawasan terkawal sekitar masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis - AFP
Pemasangan kamera 24 jam akan dipasang di kawasan terkawal sekitar masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis – AFP

Ketegangan itu menyebabkan lebih banyak pertempuran di kawasan yang dikenali sebagai Temple Mount kepada orang Yahudi, telah memperlihatkan peningkatan terhadap serangan bersenjatakan pisau dan tembakan di Israel setiap hari.

Netanyahu juga mengulangi bahawa Israel tidak bercadang untuk mengubah perjanjian itu, yang disebut sebagai status quo, menyatakan orang bukan Islam dibenarkan untuk melawat, tetapi tidak untuk melakukan upacara sembahyang di tempat itu.

0Menteri Luar Jordan, Nasser Judeh berkata pemasangan kamera itu akan membawa perubahan dan perbezaan yang sangat jelas.