Kanada tunaik...

Kanada tunaikan janji

MONTREAL, 29 Feb (AFP) – Kanada telah mencapai satu tarikh akhir untuk menerima 25,000 pelarian Syria yang melarikan diri dari negara mereka yang dilanda perang saudara itu, kata seorang pegawai, bagi memenuhi janji kempen Perdana Menteri Justin Trudeau.

“Sebanyak 25000 sebab kenapa warga Kanada perlu berbangga hari ini #MenerimaPelarian,” Menteri Imigresen, Pelarian dan Kewarganegaraan John McCallum dalam siaran tweeternya selepas satu penerbangan sewa membawa para pelarian mendarat di Montreal pada Sabtu.

Trudeau sebelum ini telah membuat satu kempen berikrar untuk menerima masuk 25,000 pelarian Syria dari Lebanon, Jordan dan Turki sebelum akhir tahun 2015.

Namun kerajaan Liberalnya menolak sasaran di belakang dua bulan selepas mengambil jawatan berikutan pilihan raya pada Oktober.Kanada telah menyewa kira-kira ratusan penerbangan dari Lebanon dan Jordan sejak Trudeau menerima kedatangan pesawat pertama pada Disember.

Program penempatan semula kerajaan akan menampung perbelanjaan buat lebih daripada separuh pelarian ketika tahun pertama mereka. Kumpulan-kumpulan swasta atau gabungan kedua-duanya akan menampung selebihnya, menurut pihak berkuasa imigresen negara itu.

Perdana Menteri Justin Trudeau yang berjanji untuk menerima pelarian Syria semasa kempennya tahun lepas. – Reuters
Perdana Menteri Justin Trudeau yang berjanji untuk menerima pelarian Syria semasa kempennya tahun lepas. – Reuters

Para pelarian Syria akan terus tiba di Kanada, walaupun pada fasa yang perlahan.

Negara itu dijangka akan menerima beberapa 12,000 lagi pelarian menjelang akhir tahun di bawah satu program yang dijalankan bersama dengan Suruhanjaya Tinggi Bagi Pelarian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNHCR), menurut pihak berkuasa imigresen.

Beberapa 250 bandar-bandar dan pekan-pekan Kanada telah menerima para pelarian itu setakat ini. Pihak UNHCR telah menghubungi hampir 70,000 warga Syria yang tinggal dalam khemah-khemah pelarian di Lebanon dan Jordan mengenai penghijrahan ke Kanada. Lebih sedikit daripada separuh berkata mereka berminat.

Krisis penghijrahan Eropah menjadi isu politik di Kanada ketika kempen pilihan raya tahun lepas. Parti-parti politik bersaing ke atas jumlah pelarian-pelarian yang boleh diterima oleh negara itu selepas satu gambar seorang budak lelaki Syria Aylan Kurdi lemas di sebuah pantai Turki yang mendapat perhatian antarabangsa.