Kanak-kanak d...

Kanak-kanak direkrut sebagai tentera

NAIROBI, 15 Dis (Reuters) – Lebih berpuluh pemerintah kanan dan pegawai yang menurut kanak-kanak telah merekrut mereka sebagai tentera di Selatan Sudan seharusnya disiasat, Pemerhati Hak Asasi Kemanusiaan (HRW) berkata hari ini.

PBB berkata 16,000 orang kanak-kanak telah menyertai kumpulan bersenjata sejak perang saudara Selatan Sudan meletus dua tahun lalu.

“Itu adalah perekrutan kejam yang paling menyedihkan,” Skye Wheeler, penulis laporan itu, memberitahu Yayasan Thomson Reuters.

“Pasukan tentera datang ke kampung mereka dan membawa mereka pergi dengan paksa dan memaksa mereka bertempur. Itu menindakkan hak asasi mereka sebagai kanak-kanak, tetapi juga sebagai manusia, supaya tidak dilayan sama seperti bahan meriam.”

Selatan Sudan dicengkam perang saudara pada Disember 2013 apabila krisis politik mencetuskan pertempuran antara pasukan yang setia kepada Presiden Salva Kiir dan pemberontak bersekutu dengan bekas timbalan presiden Rick Machar. Konflik memulakan semula perpecahan etnik yang mana penduduk Dinka, Kiir bertikai dengan orang etnik Nuer, Machar.

Perjanjian damai telah ditandatangani pada Ogos tetapi kedua belah pihak berulang kali saling tuduh menuduh melakukan pencabulan.

Budak lelaki ketiga dari 74 orang budak lelaki yang terlibat dalam pertempuran dalam konflik kini dan yang ditemu bual berkata perekrutan mereka adalah secara paksa, kerap dengan ugutan senjata.

ARTIKEL YANG SAMA