Kapal angkasa...

Kapal angkasa NASA bergerak ke planet Musytari

MIAMI, 3 Julai – Juno, kapal angkasa lepas NASA yang tidak dikendali oleh manusia, bergerak ke arah planet Musytari pada misi AS$1.1 bilion untuk mengelilingi planet terbesar dalam sistem suria dan menjelaskan asal usul kawasan planet kita.

Pada 4 dan 5 Julai, kenderaan berkuasa suria ini – yang saiznya kira-kira gelanggang bola keranjang profesional – seharusnya bergerak ke atmosfera beracun Musytari untuk mula mengelilingi bagi tempoh hampir dua tahun.

Musytari adalah planet kelima dari matahari. Atmosferanya terdiri dari hidrogen dan helium dan penuh dengan begitu banyak radiasi yang lebih 1,000 kali ganda tahap berbahaya bagi manusia.

Planet gas itu juga berselubung dalam medan magnet paling kuat dalam sistem suria.

“Musytari adalah planet steroid,” kata penyiasat utama Musytari Scott Bolton, dari Institut Penyelidikan Barat Daya di San Antonio, Texas.

“Segala-galanya tentangnya adalah ekstrem.”

Gambar yang diambil pada 30 Jun menunjukkan duplikasi sayap panel solar kapal angkasa Juno di bilik pembersihan tempat rover dan kapal angkasa dibina di JPL. - AFP
Gambar yang diambil pada 30 Jun menunjukkan duplikasi sayap panel solar kapal angkasa Juno di bilik pembersihan tempat rover dan kapal angkasa dibina di JPL. – AFP

Musytari ditandai dengan awan sejuk berangin tidak berwarna dan air yang nampak seperti jalur dan lingkaran kemerah-merahan, coklat dan kuning air.

Semakin dekat dan bertahan, bukan kekaguman mudah. Meskipun kapal angkasa sepenuhnya adalah robotik dan pengawal-pengawal di Bumi tidak boleh berbuat apa-apa pada peringkat ini. Minggu ini Bolton mengakui gelisah tentang kemasukan kapal angkasa itu ke orbit,lima tahun selepas ia dilancarkan dari Cape Canaveral, Florida.

Steve Levin, ahli sains projek Juno dari Makmal Pendorongan Jet NASA berkata jumlah air adalah yang paling penting yang akan dibawa balik oleh Juno.

“Jika Musytari terbentuk jauh dari matahari, yang mana ia sejuk , dari blok-blok ais, jumlah air dalam Musytari yang diperolehi adalah berbeza daripada ia terbentuk lebih dekat dengan matahari daripada ia terbentuk sekarang.” – AFP