Kapal China c...

Kapal China ceroboh lagi perairan Jepun

TOKYO, 17 Ogos – Jepun mengemukakan bantahan diplomatik baru dengan China pada hari ini, menuduh negara menghantar kapal pengawal pantainya sekali lagi ke perairan yang menyelubungi pulau yang dipertikaikan di Laut China Timur.

Kedua-dua negara itu dibelenggu dalam perbalahan lama mengenai pulau kecil tidak dihuni dan ketegangan mengenai pulau berkenaan sering menjengkelkan kedua-dua negara.Tokyo telah mengemukakan sekurang-kurangnya 32 bantahan menerusi saluran diplomatik sejak 5 Ogos mengenai apa yang dikatakannya merupakan 29 pencerobohan.

Masalah berkenaan mendorong Kenji Kanasugi, ketua kementerian luar hal ehwal Asia Pasifik, menelefon Guo Yan, menteri di kedutaan China di Jepun, kata kementerian Jepun dalam satu kenyataan.

“Meskipun bantahan berkali-kali dari Jepun, pihak China terus mengambil tindakan satu pihak yang menambah ketegangan di darat, dan ia tidak dapat diterima langsung,” beritahu Kanasugi kepada Guo, menurut kenyataan kementerian luar.

Kanasugi juga menggelar pencerobohan satu “pencabulan kedaulatan Jepun” dan “tidak dapat diterima.”

Kapal itu meninggalkan kawasan tersebut selepas diberi amaran oleh Pengawal Pantai Jepun, kata pegawai.

Kedua-dua negara sering mempermainkan keadaan di perairan namun Jepun berkata aktiviti China telah meningkat mendadak pada bulan ini, dengan media tempatan meramalkan ia berkaitan dengan satu perhimpunan musim panas tahunan rahsia di antara pemimpin China di peranginan pantai di timur Beijing. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA