Kapsul SJ-10 ...

Kapsul SJ-10 mendarat

SIZIWANG BANNER, Inner Mongolia, 18 April (Xinhua) – Kemasukan semula kapsul satelit mikrograviti yang boleh dapat kembali pertama China, SJ-10, kembali dengan selamat ke Bumi hari ini, menandakan langkah maju ke hadapan dalam penyelidikan dan pengaplikasian sains ruang udara.

Kapsul yang boleh didapatkan kembali yang melakukan siasatan penyelidikan itu dilancarkan pada 6 April, mendarat sekitar jam 4:30 petang pada kawasan pendaratan yang dirancang di Siziwang Banner di Rantau Autonomi Inner Mongolia, utara China, menurut pengumpul maklumat.

Kapsul itu telah dipindahkan ke Akademi Teknologi Ruang Angkasa China (CAST), yang akan menyerahkan peralatan dalam kapsul Akademi Sains China (CAS) bagi analisis dan penilaian selanjutnya.

Kapsul kemasukan semula dipisahkan dari modul siasatan orbital kira-kira 15 minit sebelum ia mendarat. Yang kedua akan kekal di orbit sebelum terbakar.

Ia adalah satelit yang boleh didapatkan semula China ke-24 yang berjaya ditemui. Pendaratan itu juga menandakan pertama kalinya satelit yang telah ditemui di Siziwang Banner. Semasa jelajah 12 hari di angkasa lepas, 19 eksperimen ke atas mikrograviti dan kehidupan sains telah dilakukan di dalamnya.