Kashmir terus...

Kashmir terus bergolak, tentera India guna kekerasan

SRINAGAR, India, 11 Okt – Tentera India menggunakan kekerasan paling teruk dalam tempoh lebih dua dekad ke atas penunjuk perasaan orang awam, menahan lebih 8,000 orang musim panas ini di seluruh wilayah bertelingkah Kashmir, kata polis kelmarin.

Ia termasuk 450 orang awam kemungkinan ditahan sehingga enam bulan tanpa dibicara, mengikut undang-undang keselamatan keras dikritik sebagai melanggar hak asasi manusia. India berkata, pemisah pemberontak dan orang awam yang membantu mereka, melemahkan integriti wilayah negara itu dan memaksa pihak berkuasa memastikan bahagian Kashmir dikawal India, di bawah kawalan ketat.

“Ini adalah, tindakan keras terbesar ke atas penderhaka,” kata seorang pegawai polis kanan yang enggan dikenali.

Selama beberapa minggu, pihak berkuasa India menjalankan serbuan waktu malam, perintah berkurung dan pemeriksaan di sekatan jalan, namun gagal menghentikan serangan pemberontak dan perhimpunan berang orang awam.

Letupan pada sebuah bangunan kerajaan di mana suspek militan membuat perlindungan di sana dalam pertempuran senjata di Pampore, pinggir Srinagar, Kashmir yang di bawah penguasaan India, kelmarin. – AP
Letupan pada sebuah bangunan kerajaan di mana suspek militan membuat perlindungan di sana dalam pertempuran senjata di Pampore, pinggir Srinagar, Kashmir yang di bawah penguasaan India, kelmarin. – AP

Kelmarin, tentera kerajaan menentang sekumpulan pemberontak disyaki berhampiran sebatang lebuh raya dikendalikan bandar tanaman safron di Pampore, di pinggir bandar utara rantau itu di sini.

Bunyi tembakan dan letupan bom tangan kedengaran daripada tapak itu di mana unit pasukan khas tentera, tentera separa dan polis anti-pengganas mengepung sebuah bangunan, menurut seorang pegawai.

Lewat kelmarin, tentera kerajaan telah melancarkan apa yang pegawai-pegawai sifatkan sebagai “serangan terakhir” pada bangunan, tembakan roket, melemparkan bebola api dan bom kepada “propaganda militan,” kata pegawai itu. Gelombang asap kelihatan dari bangunan yang terbakar akibat daripada pertempuran tersebut. – AP