Kastam M’sia ...

Kastam M’sia rampas 159kg gading seludup

KUALA LUMPUR, 2 Mac – Pihak berkuasa Malaysia berkata mereka telah merampas 159 kilogram (350 paun) gading yang diseludup oleh penumpang melalui penerbangan kelmarin, iaitu rampasan terbaru dalam negara itu dijadikan lokasi transit utama Asia dalam perdagangan haram.

Pegawai-pegawai kastam, berkata rampasan itu bernilai AS$382,200. Mereka berkata dua lelaki Vietnam telah ditahan di lapangan terbang semasa ketibaan mereka Sabtu lalu apabila beg yang dibawa itu didapati mengandungi 101 kilogram gading.

Kemudian harinya, beg lain yang mengandungi 58 kilogram ditemui di lapangan terbang. Pihak berkuasa percaya bahawa beg tersebut dimilikki oleh seorang penumpang Vietnam yang telah terbang dari Ethiopia, menuju ke Hanoi.

Pihak berkuasa berkata, mereka masih mencari suspek ketiga. Pihak berkuasa trafik, kumpulan pemantauan perdagangan hidupan liar, berkata rampasan terkini itu menunjukkan pemburu haram telah menerima pakai kaedah baru.

Pegawai kastam Malaysia menunjukan rampasan gading gajah pada sidang akhbar di Sepang, di luar Kuala Lumpur. – AFP
Pegawai kastam Malaysia menunjukan rampasan gading gajah pada sidang akhbar di Sepang, di luar Kuala Lumpur. – AFP

“Jumlah besar secara biasanya telah dihantar melalui laut. Jadi ini jelas menunjukkan bahawa penyeludup mempelbagaikan kaedah mereka,” kata Kanitha Krishnasamy, pengurus program Trafik di Asia Tenggara.

Perdagangan gading antarabangsa telah diharamkan sejak tahun 1989 berikutan penurunan populasi gajah Afrika dari berjuta-juta ekor pada pertengahan abad ke-20 kepada hanya 600,000 ekor pada akhir tahun 1980-an.

Tetapi kumpulan-kumpulan penjenayah terus mengeksploitasi permintaan, terutamanya dari Asia.

Gading dan bahagian-bahagian badan lain gajah dihadiahkan untuk hiasan sebagai azimat dan juga digunakan untuk perubatan tradisional di beberapa bahagian Asia, dengan China menjadi sebagai pasaran utama.