Kaunter minya...

Kaunter minyak dan gas meningkat

KUALA LUMPUR, 4 Feb – Kaunter minyak dan gas, diterajui syarikat berkaitan Petronas, meningkat hari ini susulan desas desus pasaran kemungkinan mesyuarat dalam kalangan pengeluar minyak untuk membincangkan pengurangan pengeluaran, kata para peniaga.

Pada 11.44 pagi hari ini, Petronas Dagangan Bhd menerajui senarai kaunter untung utama, naik 54 sen kepada RM25.78 dengan 133,400 saham diniagakan, diikuti Petronas Gas Bhd, yang meningkat 44 sen kepada RM22.46 dengan 260,300 saham bertukar tangan.

Sementara itu, SapuraKencana Petroleum Bhd merupakan antara kaunter paling cergas, melonjak sembilan sen kepada RM1.84 dengan 16.5 juta saham diniagakan.Menurut beberapa laporan, Rusia mahukan perjanjian dengan Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) untuk membendung lebihan pengeluaran global.

Satu laporan memetik Menteri Luar Russia Sergei Lavrov sebagai berkata negara itu terbuka untuk bekerjasama dengan kartel minyak dan negara-negara di luarnya, bagi mengawal pengeluaran dan meningkatkan harga.

Russia bergantung penuh kepada hasil minyak dan gas kerana komoditi itu merupakan sumber pendapatan utamanya dengan 50 peratus hasil negara disumbangkan sektor tersebut.

Bagi setiap penurunan dolar dalam harga minyak, Rusia kerugian hasil kira-kira AS$2 bilion. – Bernama

ARTIKEL YANG SAMA