Kawal pendata...

Kawal pendatang, perlu dirikan sempadan baru

BUDAPEST, 8 Jan (Reuters) – Kesatuan Eropah perlu mewujudkan satu era baru di sempadan utara Greece, kerana perjanjian dengan Turki tidak akan cukup untuk menghentikan beratus-ratus ribu pendatang datang ke Eropah, Perdana Menteri Hungary Viktor Orban semalam.

Orban telah mendapat sokongan di Hungary dengan pendirian tegas beliau mengenai migrasi. Kerajaan beliau telah meletakkan pagar di sempadan selatan negara itu untuk mengelakkan pendatang dan pencari suaka melarikan diri dari perang dan kemiskinan di timur tengah dan asia.

Halangan-halangan tersebut pada mulanya mendapat kritikan daripada rakan Kesatuan Eropah, tetapi beberapa negara, seperti Slovenia dan Austria, telah membangkitkan halangan mereka sendiri.

Orban berkata Jerman, yang mengalu-alukan satu juta pendatang tahun lepas, baru-baru ini telah beralih ke arah untuk melambatkan ketibaan.

Polis sempadan Hungary tiba di kem persinggahan di sempadan Macedonia-Yunani berhampiran Gevgelija. – Reuters
Polis sempadan Hungary tiba di kem persinggahan di sempadan Macedonia-Yunani berhampiran Gevgelija. – Reuters

“Saya rasa barisan pertahanan seterusnya kita perlu membina pembohongan di sempadan utara Greece,” kata Orban kepada radio awam dalam satu wawancara.

Beliau berkata, Bulgaria, salah satu jiran utara Greece, perlu digunakan dalam sempadan Kesatuan Eropah zon bebas Schengen, manakala Macedonia perlu diberikan sokongan kewangan dan bantuan supaya ia boleh meningkatkan pertahanannya.

“Saya fikir bahawa perjanjian dengan Turki itu tidak akan mencukupi,” kata Orban.

Hungary mendirikan pagar di sempadan selatan untuk menghentikan aliran pendatang.