Kazakhstan da...

Kazakhstan dahului Australia 2-0

DARWIN, 17 Julai – Kazakhstan dalam perjalanan menuju separuh akhir Piala Davis buat pertama kali selepas mengejutkan Australia dengan pendahuluan 2-0 hari ini.

Mikhail Kukushkin dan Aleksandr Nedovyesov kedua-duanya mengecewakan lawan pemain Australia pada gelanggang rumput sementara di Darwin, melengkapkan kesengsaraan 24 jam buat bekas juara itu.

Pemain nombor satu Kazakhstan Kukushkin dengan cepatnya menyingkirkan Thanasi Kokkinakis 6-4 6-3 6-3 sebelum Nedovyesov mengecewakan Nick Kyrgios 7-6 (5) 6-7 (2) 7-6 (5) 6-4.

Australia, membida untuk mara ke separuh akhir buat pertama kali pada 2006, perlu untuk menang perlawanan beregu besok untuk kekal hidup dalam persaingan menuju kepada perlawanan penentu perseorangan.

Kekalahan ini diburukkan lagi oleh berita di mana Bernard Tomic telah dilarang untuk bermain selepas menunjukkan kemarahan kepada pegawai Tenis Australia, ditahan di Amerika Syarikat semalaman.

Mikhail Kukushkin mengecewakan lawan dari Australia dalam kejohanan Piala Davis di Darwin semalam. - Reuters
Mikhail Kukushkin mengecewakan lawan dari Australia dalam kejohanan Piala Davis di Darwin semalam. – Reuters

Tomic telah didakwa atas kesalahan menceroboh dan keengganannya ditahan berikutan aduan bunyi bising terhadap satu parti di Miami Beach, menurut polis.

“Secara jelasnya itulah perkara pertama yang muncul dalam Facebook saya ketika saya melayari,” kata Kokkinakis.

“Kami hanya cuba untuk membuat perkara kami. Kami mempunyai perlawanan, yang saya cuba fokuskan.”

Kazakhstan mencapai peringkat Kumpulan Dunia Piala Davis buat pertama kali dalam 2011 tetapi belum pernah melepasi pusingan separuh akhir.

Pemenang terbaik dari lima perlawanan akan mara sama ada menentang Perancis atau Britain pada September. – Reuters