Keadilan perl...

Keadilan perlu dilaksanakan

DHAKA, Bangladesh, 3 Nov (Agensi) – Ribuan orang berarak melalui ibu negeri Bangladesh, menuntut bagi keadilan penerbit blogger sekular Faisal Arefin Dipan, yang menerbitkan buku seorang lagi blogger yang dibunuh Avijit Roy.

Membantah atas pembunuhan penerbit tempatan Faisal Arefin Dipan dan serangan ke atas Ahmedur Rashid Tutul, para penulis dan penerbit di ibu negara Bangladesh, Dhaka dan tempat lain di negara.

Lelaki dan wanita yang merangkumi semua peringkat umur membawa kain rentang yang menunjukkan muka-muka berdarah mangsa-mangsa tersebut.

Membantah terhadap serangan itu, semua kedai buku di seluruh negara ditutup sehingga Isnin petang.

Mereka memakai lencana hitam, menuntut bagi penahanan segera penyerang-penyerang dan menghantar satu memorandum kepada timbalan pesuruhjaya Dhaka bagi tuntutan keselamatan terhadap para penulis dan penerbit-penerbit.

Bantahan yang dilakukan berikutan pembunuhan Faysal Arefin baru-baru ini. – Reuters
Bantahan yang dilakukan berikutan pembunuhan Faysal Arefin baru-baru ini. – Reuters

“Para penulis dan blogger diserang terlebih dahulu, kemudian para penerbit. Setakat ini kami memahami bahawa para pembaca adalah sasaran seterusnya,” Alamgir Sikder Loton, presiden pertubuhan penerbit, memberitahu para wartawan.

“Kami telah membawa ini ke jalanan untuk secara keras mengecam serangan kejam itu dan menuntut untuk penahanan dalang-dalangnya segera,” tambah Alamgir. Pemikir bebas dan penulis-penulis blog meminta kerajaan untuk para penyerang ini ke muka pengadilan. Mereka menyalahkan kumpulan-kumpulan fundamentalis keagamaan atas serangan-serangan terhadap blogger-blogger sekular.

“Besar kemungkinan fundamentalis keagamaan terlibat dengan serangan-serangan ini,” kata seorang blogger yang tidak mahu namanya dikenali.

Dia berkata jentera kerajaan seharusnya membuat usaha sedaya upaya untuk mencari dalang-dalang sebenar yang masih di belakang tabir.

Sebagai sebahagian daripada program bantahan, kebanyakan penulis dan penerbit kelihatan mengadakan rantaian manusia berjam-jam di Dhaka.