Keane kekalka...

Keane kekalkan LA Galaxy dalam playoff MLS

LOS ANGELES, 10 Julai – Robbie Keane menjaringkan gol keduanya dalam banyak permainan ketika Los Angeles (LA) Galaxy menumpaskan Seattle Sounders 1-0 untuk mengekalkan playoff kumpulan itu dalam Major League Soccer (MLS) pada hari Sabtu.

Pemain antarabangsa Ireland, Keane yang telah menjaringkan gol yang menggamamkan dalam kemenangan Isnin lalu ke atas Vancouver Whitecaps menyudahkan hantaran untuk menempatkan Galaxy di hadapan dalam minit ke-15 di CenturyLink Field.

“Dua permainan, dua gol, dua kemenangan,” kata Keane, yang terutamanya gembira untuk membantu Galaxy meraih kemenangan kedua mereka tahun ini.

“Beberapa bulan lalu kami mungkin tewas atau seri,” kata Keane. “Jelas itu adalah tiga mata yang memuaskan dalam perlawanan di tempat lawan. Terutamanya datang ke sini dalam situasi sukar menentang pasukan yang bagus.”

Seattle berusaha keras untuk menyamakan kedudukan pada masa separuh kedua yang menyeronokkan, tetapi Los Angeles terus bertahan.

Robbie Keane ketika meraikan jaringannya. - AP
Robbie Keane ketika meraikan jaringannya. – AP

Jordan Morris seharusnya telah menjaringkan selepas kekeliruan yang melibatkan penjaga gol Galaxy Brian Rowe yang membolehkan pemain Seattle mengambil peluang keemasan dalam minit ke-53.

Namun Jordan Morris menendang tepat pada pemain pertahanan Galaxy, A J DeLaGarza dan Los Angeles terselamat.

Pemain antarabangsa AS Clint Dempsey hampir menyamakan kedudukan bagi Seattle pada minit ke-76, namun tandukan dari tengah kawasan ditepis ke atas oleh Rowe.

Kemenangan itu menempatkan Los Angeles pada kedudukan ketiga dalam kedudukan MLS Western Conference dengan 29 mata dari 18 perlawanan.

FC Dallas yang mengatasi San Jose 1-0 Jumaat lalu, mendahului kedudukan dengan 37 mata dan Colorado Rapids menduduki tempat kedua dengan 33 mata.

Kekalahan Seattle adalah terbaru dalam musim memilukan bagi pasukan Barat Laut Pasifik yang kini berada di tangga ke-10 dengan 17 mata dari 17 permainan.

Philadelphia Union mengatasi New York City FC dengan satu mata, setelah menang 3-0 ke atas DC United. – AFP