Kebakaran di ...

Kebakaran di California beransur pulih

SAN BERNARDINO, California, 21 Ogos – Selepas insiden kebakaran hutan di California, para penduduk mahu kembali ke tempat mereka untuk mengetahui sama ada mereka kehilangan segala-galanya atau ada sesuatu yang masih tersisa menanti mereka sebelum mereka dipindahkan.

Pegawai menganggarkan bahawa sekurang-kurangnya 105 kediaman dan 213 bangunan luar telah musnah dalam kebakaran besar-besaran yang membakar sebahagian pergunungan Selatan California minggu ini dan berterusan sehingga semalam.

Bagaimanapun, angka-angka tersebut boleh meningkat, menurut pasukan penyelamat kebakaran, Mike Horton daripada Jabatan Bomba San Bernardino County. Menurutnya lagi, keadaan kemarau di California telah mengakibatkan kebakaran tercetus dan merebak dengan cepat.

Kebakaran itu tercetus Selasa lalu dengan sebahagian anggota bomba terus berusaha memadamkan api selama beberapa hari, kata pegawai.

Beroperasi dari pusat arahan mudah alih di selatan kebakaran 58 batu persegi, Horton membawa sepasukan 15 penyiasat, juruteknik, beberapa bahan-bahan pakar dan orang lain yang bertanggungjawab untuk menentukan takat dan jenis kerosakan.

“Kami datang tepat semasa api mula tercetus,” kata Horton. “Apabila ia cukup sejuk, kita pergi petak demi petak.”

Juruteknik dengan menggunakan aplikasi komputer mudah alih yang boleh memuat turun maklumat geografi data untuk mengetahui di sebalik punca kebakaran itu sebelum ia berlaku.

Sesetengah pemindahan masih kekal di tempat yang disediakan tetapi majoriti mereka telah diarahkan keluar dan telah dibenarkan pulang Jumaat lalu, apabila krew berjaya memadamkan sebahagian besar terhadap kebakaran itu, kata jurucakap bomba, Brad Pitassi. – AP

ARTIKEL YANG SAMA