Kebakaran di ...

Kebakaran di Israel masih berlarutan

BAITULMAQDIS, 25 Nov – Anggota bomba Israel hari ini cuba mengawal kebakaran yang telah tersebar di seluruh bandar ketiga terbesar di negara itu iaitu Haifa dan memaksa berpuluh-puluh ribu orang meninggalkan rumah mereka, dan terus bertarung kepada lebih daripada bebelasan kebakaran lain di seluruh negara bagi hari keempat berturut-turut.

Sebanyak 60,000 penduduk masih belum pulang ke rumah mereka apabila pasukan polis dan unit memadam kebakaran masih berada di kawasan Haifa kerana takut api terus tercetus oleh kerana cuaca kering, berangin yang jarang berlaku.

Walaupun tidak ada kecederaan serius, beberapa belasan orang telah dimasukkan ke hospital kerana terhidu asap. Beratus-ratus rumah rosak dan dalam langkah yang jarang berlaku, Israel semalam memanggil simpanan tentera untuk menyertai polis dan anggota bomba serta menggunakan pesawat memadam kebakaran antarabangsa yang dihantar oleh beberapa negara.

Penduduk lari dari kebakaran hutan di Haifa, Israel, kelmarin. – AP
Penduduk lari dari kebakaran hutan di Haifa, Israel, kelmarin. – AP

Jurucakap polis, Micky Rosenfeld berkata, sebuah perkampungan kecil di hutan berhampiran Baitulmaqdis telah dipindahkan dalam sekelip mata kerana beberapa rumah di sana terbakar.

Secara keseluruhan, beliau berkata 12 orang telah ditahan di seluruh Israel kerana disyaki membakar dengan sengaja. Pemimpin negara itu telah meningkatkan kemungkinan bahawa penyerang atau penentang Arab dengan sengaja membuat pembakaran itu.

Beberapa negara, termasuk Rusia, Perancis, Cyprus, Turki, Croatia, Greece dan Itali telah menghantar bantuan untuk mengawal kebakaran pada minggu ini. Dalam keadaan yang jarang berlaku, rakyat Palestin juga menawarkan untuk menghantar pasukan pemadam kebakarannya bagi membantu memadam api. – AP