Kebakaran di ...

Kebakaran di Perancis, lebih 1,000 dipindahkan

VITROLLES, France, 11 Ogos 2016 – Perancis menggerakkan 1,500 anggota bomba semalam bagi menangani kebakaran hutan di kawasan luar bandar utara Marseille yang telah secara tidak langsung meranapkan beberapa bangunan dan memaksa lebih daripada 1,000 orang meninggalkan rumah mereka.

Disebat oleh angin kencang, kebakaran itu berlaku sekitar 15:30 (1330 GMT) dan telah merebak lebih 2,260 hektar (5,600 ekar) dan beberapa kawasan hutan, menurut anggota bomba.

“Kami tidak pernah melihat keadaan seperti ini untuk masa yang sangat lama,” kata pasukan bomba, memanggil kebakaran hutan itu sebagai ‘di luar kawalan’ tetapi kemudian menggambarkan keadaan yang lebih baik pada waktu malam.

Kebanyakan rumah di bandar Vitrolles telah musnah, kira-kira 30 kilometer (20 batu) utara Marseille, dengan lebih daripada 1,000 orang terpaksa mencari perlindungan di pusat-pusat sukan tempatan.

Imej dramatik menunjukkan helikopter berjuang untuk memadamkan kebakaran di lereng bukit hanya beberapa meter dari lebuh raya berhampiran dengan Vitrolles, manakala seorang cedera parah berdekatan Rognac.

Kebakaran itu – yang datang selepas hujan yang rendah pada musim sejuk dan musim bunga mengakibatkan tenggara Perancis sangat kering.

“Kebakaran itu seolah-olah menjadi kurang kuat daripada sebelum ini tetapi masih berada di luar kawalan,” kata Datuk Bandar Marseille, Jean-Claude Gaudin dalam tweet.

“Keadaan ini menjadi semakin rumit melalui cuaca, dengan angin yang kuat dan kekurangan hujan selama beberapa minggu,” kata Menteri Dalam Negeri, Bernard Cazeneuve.

“Matlamat tentera kita adalah sepenuhnya untuk mengawal api supaya ia tidak sampai ke bandar-bandar, terutamanya Marseille,” katanya.

Di sebelah barat di Herault, empat anggota bomba cedera ketika berjuang memadamkan kebakaran lain apabila kenderaan mereka dikelilingi oleh api. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA