Kebakaran hut...

Kebakaran hutan California paksa 82 ribu berpindah

LOS ANGELES, 17 Ogos – Api yang merebak dengan pantas telah memusnahkan kawasan timur Los Angeles dan memaksa pemindahan lebih daripada 82,000 orang semalam tatkala Gabenor California telah mengisytiharkan keadaan darurat.

Sekitar 34,500 bangunan telah diancam oleh kebakaran, menurut pelbagai agensi laman web maklumat Inciweb.

Gabenor Jerry Brown mengisytiharkan keadaan darurat di San Bernardino County, terletak hanya 60 batu (100 kilometer) timur Los Angeles, di mana kebakaran itu merebak dengan cepat.

Kebakaran itu yang bermula sekitar jam 10.30 pagi (1730 GMT) semalam, telah memusnahkan lebih daripada 9,000 ekar (3,600 hektar), menurut Inciweb.

Ia menimbulkan “ancaman pasti untuk keselamatan awam, lalu lintas kereta api dan struktur,” menurut laman web itu, yang berkata 82,640 orang telah dikeluarkan di bawah amaran pemindahan.

Kemarau yang dialami California merupakan tahun kelima dalam rekod dan telah mengalami gelombang panas yang melampau.

Dua anggota bomba cedera ringan dalam kebakaran itu, yang kira-kira 700 anggota bomba masih bertarung, menurut Inciweb.

Musim panas menimpa California, di mana api yang lain telah membakar 100 batu ke utara San Francisco sejak Sabtu.

Ia dipanggil ‘Kebakaran Clayton’ telah membakar lebih daripada 4,000 ekar dan sedang diperjuangkan oleh sekitar 1,700 kakitangan bomba yang telah berjaya mengawal kebakaran itu kira-kira 35 peratus, menurut laman web Cal Fire.

Lebih daripada 175 bangunan telah musnah akibat kebakaran yang terus bergerak secara agresif ke utara itu, katanya. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA