Kebencian jej...

Kebencian jejas prestasi Blatter

GENEVA, 5 Okt (AFP) – Iri hati dan kebencian di kalangan media adalah yang menjejaskan reputasi Presiden FIFA, Sepp Blatter, kata anak perempuannya semalam dalam temu bual yang diterbitkan oleh akhbar Switzerland, Blick.

“Media menjejaskan reputasinya. Mengapa mereka menimbulkan masalah dengannya? Apa yang dilakukannya kepada mereka? Saya tidak tahu,” kata Corrinne Blatter, yang menjadi penasihat tertinggi ayahnya ketika dia berada di atas rangking badan induk bola sepak dunia.

“Ia bukan hanya iri hati. Ia satu kebencian,” dia yang dipetik sebagai berkata.

Blatter tenggelam dalam skandal paling buruk di FIFA pada bulan lalu apabila pendakwa Switzerland membuka penyiasatan jenayah ke atasnya kerana salah urus.

“Saya terkejut didakwa dengan akta jenayah. Ayah saya bukan seorang penjenayah,” Corinne Blatter memberitahu akhbar, menurut versi temu bual yang diletakkan dalam talian.

Jumaat lalu, penaja utama FIFA yang berpangkalan di AS, termasuk Coca-Cola, Visa, McDonald dan Budweiser meminta bagi Blatter untuk meletak jawatan segera, yang berkata pengekalannya dalam pejabat itu menghalang reformasi segera yang diperlukan.

Blatter berkata dia akan pergi, tetapi hanya jika penggantinya dipilih pada pilihan raya khas pada Februari depan.

“Dalam apa jua keadaan” Blatter masih menjadi presiden FIFA selepas undian Februari 26, kata Corrine, berikutan spekulasi sebelumnya bahawa ayahnya mungkin melihat bagi melanjutkan kepimpinannya.

Kebanyakan orang percaya, bahawa Blatter dipaksa keluar dalam masa beberapa hari, dengan penyiasatan jenayah Switzerland dan permintaan peletakan jawatan daripada penaja kuat FIFA yang memberikan tekanan ke atas warga Switzerland itu, 79, yang mengetuai FIFA sejak 1998.

ARTIKEL YANG SAMA