Kecederaan be...

Kecederaan belenggu Sharapova lagi

WUHAN, China, 29 Sept (dpa) – Kecederaan terus membelenggu semalam bagi Maria Sharapova dengan pemenang grand slam lima kali itu dipaksa untuk menamatkan persaingannya dalam pertandingan pertamanya sejak di Wimbledon ketika dia beraksi dalam pertandingan Terbuka Wuhan.

Pemain pilihan kedua itu tewas kepada Barbora Strycova dari Czech 6-7 (1-7), 7-6 (7/4), 1-2 selepas dirawat bagi masalah pergelangan kiri.

Kekecewaan itu adalah terbaru ketika 2015 bagi pemain dari Rusia itu, yang belum beraksi sejak tewas dalam persaingan separuh akhir Wimbledon pad 9 Julai kerana mengalami kecederaan kaki.

Pemain itu, 28, mengalami masalah membuat pukulan dengan backhand ketika pertandingan diteruskan dan tidak mahu mendapatkan sebarang peluang dengan masalah yang semakin meningkat.

Tetapi Sharapova kemudian berkata dia tidak begitu bimbang: “Saya mendapatkan kecederaan serius, dan saya tahu ia adalah jauh dari (kedudukan itu).”

Aksi Sharapova ketika menentang Barbora Strycova dari Republik Cezch pada kejohanan tenis Terbuka Wuhan di wilayah Hubei, semalam. – AFP
Aksi Sharapova ketika menentang Barbora Strycova dari Republik Cezch pada kejohanan tenis Terbuka Wuhan di wilayah Hubei, semalam. – AFP

Ketika beraksi minggu depan di Beijing mungkin menjadi persoalan, pemain nombor tiga dunia itu berkata dia memberikan penumpuan untuk cergas bagi Piala Fed dan WTA Final bulan depan di Singapura.

Sharapova yang disertai ketika acara China pada 2014 oleh finalis 2014, Eugenie Bouchard, yang menarik diri sebelum memulakan pertandingannya, yang memetik konkusi yang dialaminya bulan ini dalam kejadian rebat di bilik persalinan Terbuka AS.

Finalis Wimbledon dari musim lalu yang pada 2015 adalah penurunan panjang meletakkan kedudukannya dalam penyertaan tiga minggu selepas tergelincir dan terhantuk kepalanya di bilik latihan Terbuka AS ketika dia berjalan di atas lantai yang licin.

Kemalangan itu memaksa pemain dari Kanada itu untuk melepaskan separuh akhir menentang finalis dari New York, Roberta Vinci.

Bouchard terpaksa menentang prodigi dari Switzerland, Belinda Bencic pada pusingan pertama Wuhan.

“Saya membuat perjalanan ke Wuhan dengan harapan untuk beraksi,” kata Bpuchard. Malangnya, symptom konkusi saya kembali ketika mengadakan latihan pada Sabtu lalu dan ia tidak selamat bagi saya untuk berada di atas gelanggang hari ini.

ARTIKEL YANG SAMA