Kecederaan ti...

Kecederaan tidak halang Dumoulin ke Rio

PARIS, 27 Julai – Penunggang kegemaran Belanda yang memegang pingat emas, Tom Dumoulin diberi pelepasan untuk pergi beraksi ke Sukan Olimpik Rio semalam, hanya empat hari selepas mengalami keretakan pergelangan tangannya dalam kemalangan di Jelajah de France.

Pasukan Giant-Alpecin Dumoulin berkata kecederaan pemain Belanda itu telah pulih dengan baik berikutan pemeriksaan lanjut dan tiada pembedahan akan diperlukan.

Pemain berusia 25 tahun itu tersingkir dari peringkat ke-19 Jelajah Jumaat selepas mengalami kecederaan akibat kehilangan kawalan semasa dalam perlumbaan tersebut.

Menurut Pasukan Giant, Anko Boelens, Tom tidak mempunyai kecederaan yang serius.

“Kami berharap kemajuan yang berte rusan dengan cara ini pada minggu-minggu akan datang dan akan siap dalam perlumbaan akan datang.”

Dumoulin, yang memenangi dua peringkat pada jelajah tahun ini melahirkan rasa lega apabila berita itu tetapi masih perlu mengejar masa untuk kembali cergas menjelang Olimpik Rio.

“Saya hanya benar-benar gembira dapat menunggang basikal sekali lagi tidak lama lagi,” katanya.

“Penyediaan sedikit berbeza daripada yang dirancang. Walau bagaimanapun, saya mempunyai sokongan perubatan yang baik dengan kini hampir dua minggu sebelum ke perlumbaan tersebut, sasaran gol dan latihan khas. Kami akan pergi untuk itu.” – AFP