Kecurigaan Ti...

Kecurigaan Timbalan PM dalam kesediaan perubahan iklim

SYDNEY, 11 Feb – Perdana Menteri Australia Malcolm Turnbull mungkin mewarisi pewaham perubahan iklim untuk timbalannya selepas persaraan timbalannya pada masa ini kelmarin, perlantikan yang boleh menyekat sebarang pengubahsuaian skim perdagangan pengeluaran.

Menteri Pertanian Barnaby Joyce, pelobi bagi para petani negara dan bagi kawalan lebih ketat ke atas pelaburan asing, adalah calon utama bagi jawatan itu yang lazimnya dipegang oleh rakan kecil kerajaan campuran, iaitu parti Kebangsaan.

Australia adalah salah sebuah negara terbesar di dunia pengeksport arang batu dan bijih timah dan salah sebuah pengeluar terbesar karbon pada asas setiap kapita kerana kebergantungannya pada loji tenaga berkuasa arang batu.

Negara telah berjanji akan mengurangkan pengeluaran dengan 26-28 peratus dari paras tahun 2005 menjelang 2030 sebelum rundingan iklim Paris akhir tahun. Tetapi skim perdagangan karbon yang dirancang yang bakal menjadi ketiga terbesar di dunia dihentikan oleh Perdana Menteri konservatif, Tony Abbott untuk memenuhi janji pilihan raya.

Turnbull yang menyingkirkan Abbott dalam rampasan kuasa parti tahun lalu, adalah penyokong perdagangan karbon yang menyokong dasar iklim progresif. Sebenarnya beliau telah kehilangan kepimpinan parti Liberal kepada Abbott ketika dalam parti pembangkang pada tahun 2009 kerana sokongannya bagi skim perdagangan karbon kerajaan Buruh beliau.

Malcolm Turnbull bercakap kepada Barnaby Joyce, manakala Warren Truss duduk sebelah mereka di bangunan Parlimen di Canberra. – Reuters
Malcolm Turnbull bercakap kepada Barnaby Joyce, manakala Warren Truss duduk sebelah mereka di bangunan Parlimen di Canberra. – Reuters

Joyce, satu-satunya calon yang bertanding bagi pilihan raya untuk menggantikan timbalan perdana menteri yang akan meninggalkan jawatannya, Warren Truss, tidak mengulas sebelum pengundian parti yang dijadualkan lewat kelmarin. Joyce berulang kali mengatakan dia tidak percaya peristiwa cuaca teruk, seperti kemarau dan banjir berkaitan dengan impak manusia pada cuaca. Turnbull dan Joyce adalah orang yang pelik berkaitan dengan lebih dari perubahan iklim. – Reuters