Keganasan di ...

Keganasan di Palestin meningkat

BAITULMAQDIS, 16 Okt (AFP) – Pasukan Keselamatan Israel ditempatkan secara besar-besaran di Baitulmaqdis semalam ketika Yahudi melengkapkan diri dengan segala senjata daripada senjata api sehingga kayu penyapu, bergelut dengan gelombang serangan Palestin yang menggegarkan negara itu.

Sementara itu, Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengulangi kesediaannya untuk bertemu pemimpin Palestin, Mahmud Abbas, sambil mendakwanya menghasut dan menggalakkan keganasan.

“Sudah tiba masanya Presiden Abbas berhenti bukan hanya mewajarkannya, tetapi juga memintanya,” Netanyahu memberitahu wartawan.

Setiausaha Negara AS, John Kerry juga memberi amaran bahawa pemimpin Palestin itu untuk tidak menghasut melakukan keganasan.

Pengawal sempadan Israel dan anggota polis meningkatkan kawalan semasa umat Islam Palestin menunaikan solat Jumaat di luar Damsyik Gate, di Bandar Lama Jerusalem hari ini. – AFP
Pengawal sempadan Israel dan anggota polis meningkatkan kawalan semasa umat Islam Palestin menunaikan solat Jumaat di luar Damsyik Gate, di Bandar Lama Jerusalem hari ini. – AFP

“Presiden Abbas komited bagi bukan keganasan. Dia perlu membidas perkara ini, secara jelas dan lantang,” kata Kerry, yang merancang untuk membuat perjalanan ke rantau itu ‘dalam masa beberapa hari’ cuba untuk menenangkan keadaan.

Abbas meminta bagi bantahan aman, tetapi kekecewaan belia –belia Palestin telah mengalahkan usaha bagi menenangkan keadaan.

Majlis Keselamatan PBB akan mengadakan mesyuarat tergempar hari ini bagi membincangkan peningkatan dalam keganasan yang meningkatkan ketakutan bahawa intifada ketiga Palestin, atau pemberontakan, mungkin tercetus. Israel telah menggerakkan sekitar 300 tentera untuk menguatkan polis yang terjejas dengan pergolakan itu.