Keganasan pil...

Keganasan pilihan raya bunuh 11 jiwa

DHAKA, 23 Mac (AFP) – Sekurang-kurangnya 11 orang terbunuh dalam keganasan semalaman apabila Bangladesh keluar mengundi bagi pilihan raya tempatan, tujuh daripada mereka ditembak mati oleh pasukan keselamatan, kata polis, semalam.

Kebanyakan keganasan berada di bandar pantai selatan Mathbaria, dimana pertempuran tercetus apabila beribu-ribu penyokong parti pemerintah menyerang polis dan pengawal sempadan mengambil peti undi ke ibu pejabat kerajaan.

“Seorang hakim mengarahkan penembakan itu dan pegawai-pegawai melancarkan tembakan kepada beribu-ribu orang ramai yang sukar dikawal, yang telah menyerang kami dengan parang, batu dan kayu,” kata Ketua Polis Daerah, Walid Hossain memberitahu kepada AFP.

“Tiga orang maut di tempat kejadian dan dua dalam perjalanan ke hospital,” katanya, sambil menambah bahawa lima lagi cedera dalam penembakan polis.

Seorang lagi pegawai polis berkata semua mangsa adalah penyokong pemerintah Liga Awami yang telah menyerang polis kerana takut kehilangan undi tempatan bagi parti mereka.

Ketua polis tempatan, Kabir Hossain memberitahu kepada AFP bahawa pasukan keselamatan juga telah menembak dan membunuh dua orang di bandar pantai tenggara Sabrang apabila penyokong pemberontak pemerintah calon parti cuba merampas peti undi daripada angkatan tentera.

Tiga lagi meninggal dunia di bahagian-bahagian lain di negara itu apabila pengundian bermula kelmarin dalam pilihan raya yang mana lebih daripada 6,000 majlis tempatan di seluruh negara mengundi.

Pembangkang Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) telah berkata hampir semua pilihan raya majlis tempatan telah dicemari oleh keganasan, penipuan termasuk penipuan dalam peti undi oleh penyokong parti pemerintah.

Pilihan raya akan diadakan sebanyak enam fasa dalam tempoh empat bulan mendatang.

Mereka tidak akan mengubah landskap politik negara, tetapi kemenangan akan menyatukan Perdana Menteri Sheikh Hasina untuk memegang kuasa menjelang pilihan raya umum pada 2019.

Akhbar tempatan berkata Liga Awami Hasina telah memenangi lebih daripada dua pertiga daripada majlis-majlis di pusingan pertama pilihan raya.