Keistemewaan ...

Keistemewaan pendatang kanak-kanak dihadkan

BRUSSELS, 14 Jun (AFP) – Mahkamah tertinggi EU yang menyokong hak warga Britain untuk menghadkan kelebihan kanak-kanak untuk menjadi pendatang Eropah, isu panas dalam referendum Britain mengenai masa depannya yang akan dibin-cangkan di Kesatuan Eropah minggu depan.

Keputusan itu datang sebagai satu siri undian pendapat menunjukkan kelebihan yang semakin meningkat bagi kempen untuk ‘Brexit’, walaupun rayuan Perdana Menteri David Cameron untuk orang ramai mengundi bagi mengekalkannya.

Suruhanjaya Eropah, eksekutif blok 28 negara, telah mencabar hak Britain untuk menafikan akses beberapa pendatang EU kepada kelebihan kebajikan untuk kanak-kanak atas alasan bahawa mereka tidak mempunyai hak kediaman yang sah.

Tetapi Mahkamah Keadilan Eropah (ECJ) memutuskan bahawa London tidak mempunyai hak untuk memeriksa sama ada mereka adalah penduduk yang sah, untuk memastikan mereka tidak akan menjadi beban kepada pembayar cukai di negara itu.

“UK boleh memberikan manfaat kanak-kanak dan kredit cukai kanak-kanak untuk tinggal di UK,” Mahkamah yang berpangkalan di Luxembourg berkata dalam penghakimannya.

Penasihat undang-undang utama kepada ECJ telah memberikan pendapat yang sama pada bulan Oktober, dan kekalahan yang akan menjadi satu tamparan hebat kepada kempen untuk tinggal di EU.

Kempen Britain untuk meninggalkan blok mengadu bahawa kedaulatan di London sedang terjejas oleh Kesatuan Eropah dan terutamanya dengan keputusan oleh ECJ yang membatalkan keputusan negara itu.

ARTIKEL YANG SAMA