Kekalahan di ...

Kekalahan di Euro bukan penamat Wales – Bale

LYON, 7 Julai – Gareth Bale percaya Wales menjadi kebanggaan negara, lebih-lebih lagi berjaya melangkah ke perlawanan bola sepak separuh akhir Euro 2016 dan juga dengan sokongan Chris Coleman untuk ke Piala Dunia di Rusia dalam tempoh dua tahun.

Impian pemain Real Madrid, Bale rakan sepasukan Cristiano Ronaldo untuk ke perlawanan akhir lebur apabila dua pemain Portugal, Ronaldo dan Nani masing-masing berjaya membolosi gawang gol pasukan Wales.

Walau bagaimanapun, Bale berasa bangga dengan kenaikan luar biasa pasukan Wales daripada ranking dunia 117 kurang daripada lima tahun lalu untuk melayakkan mereka ke separuh akhir pertama mereka dalam kejohanan utama. “Ia jelas menyakitkan sekarang, kerana ia segar, tetapi kami telah menjadikannya sebagai satu perjalanan yang menakjubkan, yang saya fikir seluruh negara telah menikmati,” kata Bale.

“Saya harap mereka menikmatinya seperti kami.’

“Kami ingin mengucapkan terima kasih kepada semua atas sokongan mereka, ia menjadi luar biasa, peminat dan kakitangan kami semua luar biasa.

Reaksi Bale semasa perlawanan menentang Portugal semalam. Bale percaya Wales menjadi kebanggaan negara, lebih-lebih lagi melangkah ke perlawanan bola sepak separuh akhir Euro 2016 separuh akhir. - AFP
Reaksi Bale semasa perlawanan menentang Portugal semalam. Bale percaya Wales menjadi kebanggaan negara, lebih-lebih lagi melangkah ke perlawanan bola sepak separuh akhir Euro 2016 separuh akhir. – AFP

“Ini adalah detik yang tidak dapat kami semua lupakan.” Coleman menggesa pemainnya untuk mengekalkan keinginan yang membawa mereka setakat ini di Perancis untuk kumpulan kelayakan Piala Dunia menampilkan Austria, Serbia dan Republik Ireland yang bermula pada bulan September.

“Perjuangan itu adalah lebih daripada biasa,” tegas Bale. “Ia jelas sangat menyakitkan jika kalah, kami telah menikmati pengalaman bersama-sama, tetapi terdapat banyak lagi yang akan datang dan banyak lagi untuk diperbaiki.

“Datang ke kelayakan Piala Dunia, yang tidak terlalu jauh, kita akan bersemangat untuk pergi.

“Kami mahu menguji diri kami terhadap negara-negara yang terbaik di dunia, kami telah melakukan untuk diri dan negara kami, kita boleh menjulang lebih tinggi dan mencubanya sekali lagi.” – AFP