Kekalahan dij...

Kekalahan dijadikan pemangkin – Martinez

MANCHESTER, 28 Jan – Kekecewaan dalam kekalahan persaingan kedua separuh akhir Piala Liga 3-1 di tangan Manchester City akan menjadi pemangkin yang membolehkan Everton untuk merealisasikan potensi mereka, kata pengurus pasukan, Roberto Martinez.

Everton, setelah memenangi perlawanan pertama 2-1, menyaksikan jaringan pembukaan Ross Barkley dibatalkan menerusi rembatan dari Fernandinho sebelum jaringan pada separuh masa kedua dari Kevin De Bruyne dan Sergio Aguero membolehkan City untuk bertemu Liverpool di Wembley.

Kelab Merseyside itu mempunyai hak untuk merasa kecewa selepas De Bruyne menyudahkan hantaran lintang dari Raheem Sterling untuk menyamakan jaringan agregat pada kedudukan 3-3 ketika ulang tayang menunjukkan bola sudah keluar sebelum jaringan.

“Keputusan yang sukar untuk diterima,” Martinez memberitahu wartawan selepas perlawanan.

“Tetapi sebagai kelab bola sepak, kita perlu melihat tanda, jika kami memberikan tekanan bersama dan jika kami cukup bersabar, kami akan mendapatkan ganjaran dan memastikan satu hari nanti kita akan melihat kembali masa ini, ini mengecewakan dan menyatakan ia menjadikan kami memenuhi potensi yang kami ada dalam bilik persalinan.”

Ini bukanlah kali pertama musim ini satu kesilapan menjejaskan Everton.

Jaringan penyamaan John Terry bagi Chelsea dalam keputusan seri 3-3 Liga Perdana awal bulan ini juga dikekalkan, biarpun ulang tayang menyatakan dia berada dalam kedudukan ofsaid.

Everton masih berpeluang untuk mara ke Wembley musim ini dalam Piala FA dan boleh mengorak langkah seterusnya dalam pusingan keempat menentang pasukan divisyen empat, Carlisle United hujung minggu ini.

“Terdapat beberapa keputusan besar menentang kami sejak kebelakangan, tetapi ia seharusnya memberikan kami inspirasi untuk membalas kebaikan kepada pemain kami dengan membawa mereka ke Wembley musim ini,” kata pengurus dari Sepanyol itu. “Kami masih mahu untuk menghasilkan musim kami.” – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA