Kekuatan Froo...

Kekuatan Froome dipertikaikan

PARIS, 29 Jun (AFP) – Walaupun tidak tiba dengan status pilihan yang pernah diterimanya sebelum ini, Chris Froome mungkin mendapati dirinya di bawah penelitian yang lebih berbanding sebelumnya di Jelajah Perancis.

Froome akan berlumba sebagai salah seorang daripada empat pelumba pilihan tetapi dengan tanda tanya mengenai kekuatan mentalnya.

Apabila laluan Jelajah didedahkan Oktober lalu, reaksi awal Froome adalah untuk mencampakkan alat permainannya ke dalam kereta tolak dan mengancam untuk tidak berlumba.

Alasannya kerana hanya ada satu ujian masa individu dengan jarak 13.3km sahaja. Warga Britain kelahiran Kenya berusia 30 tahun itu mengadu bahawa laluan itu akan memihak kepada pendaki sebenar dan tidak memberikannya peluang yang mencukupi untuk berehat dalam ujian masa.

Walaupun dia mengambil masa sebulan untuk kembali memulakan trek, reaksi awalnya tidak dapat dilupakan.

Froome ketika menyertai jelajah Perancis dalam gambar fail 19 Julai 2013. – Reuters
Froome ketika menyertai jelajah Perancis dalam gambar fail 19 Julai 2013. – Reuters

Apa yang mengejutkan Froome adalah pendaki terbaik Jelajah 2012 yang dimenangi oleh bekas rakan sepasukannya Bradley Wiggins dan dia sekali lagi cemerlang dalam bahagian pergunungan setahun kemudian apabila memenangi Jelajah.

Faktanya tahun itu, Froome memenangi dua penamat penting di Ax3 Domaines dan Mont Ventoux, meninggalkan Alberto Contador dan Nairo Quintana yang sedang bergelut.

Dia juga memenangi beberapa perlumbaan selama seminggu dengan bahagian pergunungan seperti Jelajah Romandie (2013, 2014), Criterium du Dauphine (2013, 2015) dan Vuelta a Andalucia (2015), begitu juga dua kali menamatkan kedudukan kedua dalam Jelajah Vuelta a Espana dan sekali dalam Tirreno-Adriatico selama seminggu.

Untuk mendengar salah seorang pendaki terbaik dunia mengadu bahawa jumlah penyudah sukar di pergunungan pada perlumbaan di mana dia berada di tempat kedua dan kemudian pertama dalam masa beberapa tahun, adalah sesuatu yang membingungkan.