Kelab terkaya...

Kelab terkaya: Dallas Cowboys pintas Real Madrid

NEW YORK, 14 Julai – Kelab bola sepak terkemuka Sepanyol Real Madrid kini bukan lagi kelab sukan terkaya dunia selepas kedudukan itu berjaya diatasi kelab bola sepak Amerika (American football), Dallas Cowboys.

Dalam senarai terbaru 10 kelab paling bernilai yang dikeluarkan Majalah Forbes itu, Real Madrid tercicir di tempat kedua dengan memiliki aset sebanyak AS$3.65 bilion tewas kepada Dallas Comboys yang memiliki aset AS$4 bilion.

Satu lagi kelab bola sepak Sepanyol, Barcelona berada di kedudukan ketiga terkaya dengan aset sebanyak AS$3.55 bilion.

Ini merupakan kali pertama sejak 2011, sebuah kelab bukan bola sepak sebenar berjaya mengatasi kelab bola sepak dari segi kekayaan.

Ia berikutan peningkatan pendapatan yang dicatat Dallas Cowboys sebanyak 25 peratus tahun ini berbanding tahun lalu.

Namun pendapatan Real Madrid juga meningkat iaitu sebanyak 12 peratus cuma masih gagal mengatasi peningkatan mendadak yang dicatat Dallas Cowboys yang memperoleh pendapat besar terutama menerusi hak penyiaran .

Nilai purata semasa 50 pasukan paling bernilai adalah AS$2.2 bilion, yang tertinggi setakat ini dengan peningkatan 25 peratus berbanding tahun lepas. Akaun pasukan NFL lebih separuh daripada senarai 27 pasukan.

“Kontrak Blockbuster TV yang mencetuskan kenaikan belum pernah berlaku dalam nilai pasukan sukan di serata dunia apabila nilai purata 50 francais atasan telah meningkat dua kali ganda dalam tempoh empat tahun lalu,” kata editor kanan Forbes Kurt Badenhausen. “NFL masih raja TV dengan kontrak bernilai hampir AS$7 bilion setiap tahun daripada rakan-rakan media,” katanya.

Lapan pasukan bola sepak Eropah dan lapan francais NBA termasuk dalam senarai dengan tujuh kelab Major League Baseball dalam senarai 50 teratas. – AP

ARTIKEL YANG SAMA