Kelasi AS did...

Kelasi AS didakwa atas tuduhan rogol

TOKYO, 1 April (AFP) – Seorang kelasi Amerika Syarikat (AS) didakwa di Jepun hari ini kerana dipercayai merogol seorang wanita Jepun di Okinawa, menurut laporan, dalam satu kes yang meningkatkan lagi ketegangan berhubung kehadiran tentera Amerika di pulau yang dikubui itu.

Okinawa adalah tapak pertempuran kejam Perang Dunia Kedua antara Jepun dan Amerika Syarikat namun kini ia dianggap tempat penting strategik yang menyokong perikatan keselamatan kedua-dua negara selama berdekad-dekad lamanya.

Lebih separuh daripada 47,000 kakitangan tentera Amerika di Jepun telah ditugaskan di sana dengan jenayah lain dan rogol daripada kakitangan perkhidmatan AS telah mencetuskan bantahan tempatan pada masa lalu.

Pejabat pendakwa raya awam daerah Naha di pulau itu mendakwa Justin Castellanos, 24, yang bertugas di pangkalan US Marine Corps Camp Schwab, atas tuduhan jenayah, lapor media lain dan Jiji Press.

Castellanos telah ditangkap bulan lalu kerana dipercayai merogol seorang pelancong Jepun dalam keadaan dia tidak sedarkan diri di sebuah hotel di bandar Naha, Okinawa, menurut polis.