Kelembapan Ch...

Kelembapan China, asas keuntungan Kia

SEOUL, 23 Okt (AFP) – Kia Motors Korea Selatan berkata hari ini bahawa permintaan yang rendah dalam pasaran auto terbesar di dunia, China, menyumbang kepada penurunan lebih 16 peratus dalam keuntungan suku ketiga.

Pertumbuhan ekonomi yang perlahan di China dan penurunan pasaran saham telah menjejaskan jualan di pasaran terpenting bagi pembuat kereta asing, terutamanya jualan lemah Eropah yang belum pulih di Amerika Syarikat.

Permintaan yang lebih rendah telah memaksa pengeluar untuk mengurangkan harga dan mengurangkan pengeluaran, dan Kia berkata keuntungan bersih bagi tempoh Julai hingga September telah jatuh 16.3 peratus berbanding tahun sebelumnya kepada 550 bilion won (AS$487 juta).

Dalam panggilan persidangan, ketua pegawai kewangan Kia Han Chun-Soo berkata syarikat itu berharap dapat meningkatkan bahagian pasaran dengan mengambil kesempatan daripada pengurangan cukai pembelian yang ditawarkan oleh kerajaan China pada model kereta dengan enjin yang lebih kecil.

Kia adalah sekutu dari pembuat kereta terbesar Korea Selatan, Hyundai Motor, yang melaporkan penurunan keuntungan yang lebih besar daripada 25 peratus pada Khamis lalu di mana ia dikaitkan dengan kemerosotan dalam penghantaran China.

ARTIKEL YANG SAMA