Keluar daripa...

Keluar daripada EU satu risiko ke atas ekonomi

LONDON, 23 Feb (Reuters) – Satu pertiga bos-bos daripada syarikat-syarikat terbesar di Britain memberi amaran hari ini bahawa keluar dari Kesatuan Eropah (EU) akan meletakkan ekonomi pada risiko dan mengancam peluang pekerjaan.

Dalam satu surat ke akhbar Times, bos-bos daripada majikan besar termasuk kumpulan telekom BT, peniaga Marks & Spencer dan Asda dan firma minyak BP berganding bahu untuk berdebat bahawa akses kepada pasaran tunggal EU membolehkan firma-firma untuk berkembang dan mewujudkan peluang pekerjaan.

Surat itu, yang ditandatangani oleh 36 bos dari 100 syarikat FTSE, besar kemungkinan akan diperoleh oleh Perdana Menteri David Cameron yang berjuang untuk memujuk warga Britain untuk kekal dalam keahlian 28 bloc pada pungutan suara 23 Jun.

Kelmarin, mata wang pound mencatatkan kerugian terbesar seharinya dalam hampir enam tahun pada kebimbangan Britain mungkin mengundi untuk meninggalkan bloc itu selepas Datuk Bandar London yang berpengaruh, Boris Johnson, berkata dia akan berkempen untuk Britain keluar dari EU, atau digelar ‘Brexit’.

Mata wang pound sterling mencatatkan kerugian terbesar seharinya dalam hampir enam tahun. – Reuters
Mata wang pound sterling mencatatkan kerugian terbesar seharinya dalam hampir enam tahun. – Reuters

“Perniagaan memerlukan akses tanpa had pada 500 juta orang dalam pasaran Eropah agar terus berkembang, melabur dan mewujudkan peluang pekerjaan,” menurut surat yang ditandatangani oleh hampir 200 ketua perniagaan.

“Kami percaya apabila meninggalkan EU akan menghalang pelaburan, mengancam peluang pekerjaan dan meletak ekonomi pada risiko. Britain akan lebih kuat, selamat dan lebih baik jika kekal berada dalam keahlian EU.”

Penandatanganan surat itu termasuk 36 ketua-ketua eksekutif atau pengerusi 100 syarikat FTSE, bagaimanapun kebanyakan firma besar memilih untuk tidak menandatangani surat itu, lebih suka untuk kekal berkecuali dalam perdebatan hebat itu.

Langkah itu, yang dianjurkan oleh kempen Kuat Britain di Eropah, dengan sokongan Cameron, sedikit sebanyak mempunyai persamaan dengan langkah-langkah yang dilakukan oleh perniagaan besar pada pungutan suara kemerdekaan Scotland 2014, yang membantu untuk mengekalkan Scotland dalam United Kingdom.