Keluaran kila...

Keluaran kilang Jepun merosot pada Mac

TOKYO, 30 April – Pengeluaran kilang Jepun merosot kurang daripada dijangka sebanyak 0.3 peratus pada Mac, data menunjukkan hari ini, namun statistik yang masih lemah menekankan pemulihan yang tidak pasti di ekonomi nombor tiga dunia itu.

Bacaan daripada Kementerian Perdagangan Jepun menandakan satu peningkatan daripada kemerosotan 3.1 peratus yang didaftar pada Februari, dan mengatasi ramalan pasaran untuk kemerosotan sebanyak 2.3 peratus dalam satu tinjauan ke atas ahli ekonomi oleh akhbar perniagaan Nikkei.

Namun kementerian tidak mengubah pandangannya mengenai pengeluaran industri dalam laporan bulanannya, berkata “pengeluaran industri menunjukkan tanda-tanda pertambahan pada kadar sederhana.”

Satu tinjauan ke atas ramalan keluaran pengeluar yang dikeluarkan bersama data berkata pengeluaran akan meningkat 2.1 peratus pada April sebelum merosot 0.3 peratus pada Mei.

“Bagaimanapun, syarikat cenderung menyatakan berlebih-lebihan mengenai kekuatan keluaran masa depan, maka keputusan sebenar mungkin adalah lebih lemah,” kata Marcel Thieliant di Capital Economics dalam komentar.

Bagaimanapun satu tinjauan unjuran keluaran pengeluar yang dikeluarkan bersama-sama data berkata pengeluaran akan meningkat 2.1 peratus pada April sebelum merosot 0.3 peratus pada Mei.
Bagaimanapun satu tinjauan unjuran keluaran pengeluar yang dikeluarkan bersama-sama data berkata pengeluaran akan meningkat 2.1 peratus pada April sebelum merosot 0.3 peratus pada Mei.

Angka tersebut memaparkan campuran data yang telah dilihat oleh Jepun baru-baru ini.

Jualan runcit untuk Mac mencatat kemerosotan tertinggi mereka dalam kira-kira 17 tahun, sementara Jepun mencatat lebihan dagangan bulanan pertamanya dalam hampir tiga tahun tatkala eksport Amerika Utara meningkat dan bil tenaga merosot.

Bagaimanapun, inflasi terhenti pada Februari dengan langkah harga utama tidak berubah untuk kali pertama dalam hampir dua tahun, sekali gus memberikan tamparan hebat kepada usaha Perdana Menteri Shinzo Abe untuk membendung inflasi dan memulihkan ekonomi lembap. – AFP